Kronika


Francouzský piknik

17. 12. 18

Ve středu se první patro našeho gymnázia na jednu hodinu proměnilo ve Francii. Na chodbě hrála živá hudba, všude bylo jídlo a plno lidí. Letos přišla paní profesorka Lukyianová s krásným nápadem, že všichni francouzštináři připravíme typická francouzská jídla a budeme je prodávat ostatním našim spolužákům a profesorům.

Proč? Dříve jsme si také před Vánoci navařili spousty jídla, ale jedli jsme je pouze na poslední hodině před Vánoci, kdy jsme si udělali hezký piknik. A paní profesorka si řekla, proč pořád jen jíme, když z toho není žádný užitek. Proč, když spousta lidí kolem nás se nemá tak dobře jako my. A tak se na jednu hodinu naše škola stala pulzujícím tržištěm a podařilo se nám vybrat neuvěřitelných 12 000 Kč.

Paní profesorka pak pověřila nás, studenty z oktávy, aby rozhodli, kam peníze poslat. Tak jsme se rozhodli, že je pošleme do dětského domova v Korkyni. Stejně jako paní profesorka doufáme, že se tato akce stane tradicí. Děkujeme!

oktaváni


Beseda s Honzou Tománkem

14. 12. 18

V pondělí 10. 12. 2018 navštívil naše gymnázium pan Jan Tománek, bývalý student tohoto gymnázia a dnes velmi úspěšný (para)sportovec. Reprezentant ČR v handcyclingu, mistr světa v triathlonu (1,9 km plavání, 90 km cyklistiky a 21,1 km běhu) a také běžkař, který zdolal nejen Jizerskou padesátku, ale i devadesátikilometrový Vasův běh ve Švédsku.

Nejprve se nám představil pomocí krátkých videí a prezentace. Vyprávěl o svém životě, o tom, jak při nehodě přišel ke svému handicapu, ale hlavně povídal o tom, jak se s tím člověk může vyrovnat, že to nesmí vzdát a musí najít něco, co jeho život naplní. Každý potřebuje nějaký cíl a zápal, pro něj to je sportovní vášeň. Zaujala nás hesla, kterými se řídí: „Problém je jen tak velký, jak velký ho vnímáme.“ a „Kde je vůle, tak je cesta“. Poté následovaly otázky.

Přečíst celý článek


Agregované výsledky maturitních zkoušek z anglického jazyka 2018

10. 11. 18

Jak se našim maturantům povedly letošní maturitní zkoušky z anglického jazyka? Přinášíme několik grafů vycházejících z oficiálních dat Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT), které z pověření ministerstva školství organizuje maturitní zkoušky v České republice.

Přečíst celý článek


Beseda s Janem Červinkou

8. 11. 18

Jan Červinka (zdroj: Vilém Heckel, http://www.vilemheckel.cz/, CC BY-SA 3.0)Dne 7. listopadu 2018 se uskutečnila beseda s Janem Červinkou, nejvýznamnějším horolezcem 50. a 60. let, zakladatelem expedičního horolezectví v Československu. 

Pan Červinka byl československým horolezeckým reprezentantem, účastníkem mnoha expedic a zakladatel horolezeckého oddílu ve Vrchlabí, kde nyní žije. V době aktivní činnosti podnikl výstupy na Mont Blanc, Elbrus a Ušbu. Zúčastnil se expedic v Hindukúši, Pákistánu a dobyl jižní vrchol Makalu 8010 m n.m. 

Přečíst celý článek


Setkání s Dr. Jaromírem Žákem

5. 11. 18

Ve čtvrtek 1. 11. 2018 nás poctila svou návštěvou jedna z významných osobností dobříšského gymnázia v podobě pana Jaromíra Žáka. Pan Jaromír Žák působil na naší škole jako dlouholetý kantor a po odchodu pana ředitele Oliče nastoupil na jeho místo. Škola pod jeho rukama vzkvétala a kantoři měli mezi sebou dobré vztahy. Pan Žák nám vyprávěl dění na Dobříši z roku 1968. Bylo velmi zajímavé poslouchat, co zde zažil. Po zprávě o okupaci z rádia někteří lidé tvořili obrovské fronty v obchodech a nakupovali zásoby, kdyby se museli skrývat. Jiní otáčeli cedule, aby zmátli blížící se vojska. Kromě temné minulosti došlo také na vtipné historky v podobě výletů se studenty. Na závěr nám pan Žák, jakožto vášnivý cestovatel, doporučil cestovat nejen na západ, ale i do jeho oblíbené krajiny na Slovensko.

Děkujeme panu Žákovi, že si na nás našel čas a přejeme, aby se mu ještě dlouhá léta dařilo.

Autor: Tereza Kudrnová, oktáva


Cena města Dobříše za rok 2017 + videomedailon

17. 9. 18

Dne 22. září 2018 bude v rámci slavnostního večera v zrcadlovém sále zámku Dobříš předána Cena města Dobříše za rok 2017 panu PhDr. Jaromíru Žákovi za významnou činnost v oblasti výchovy a vzdělávání.

PhDr. Jaromír Žák působil na dobříšském gymnáziu od roku 1964 jako učitel, zástupce ředitele a v letech 1984 až 1990 ve funkci ředitele školy. V době totality byla naše škola výjimečná svým demokratickým duchem. Jaromír Žák v tomto smyslu navázal na působení svého předchůdce, pana Miroslava Oliče. Statečně se zachoval v listopadu 1989. V době, kdy nebylo jisté, jakým směrem se bude ubírat naše společnost, umožnil stávkujícím studentům diskutovat s profesory o demokratických principech, šířit petice za odvolání komunistických politiků a za uskutečnění svobodných voleb. Narozdíl od řady jiných ředitelů nebránil hercům z příbramského ani z pražských divadel ve vstupu do školy. Probíhaly také besedy se studenty, kteří byli přímými účastníky událostí na Národní třídě dne 17. listopadu.

Přečíst celý článek


Návštěva studentů z německého Quedlinburgu

16. 9. 18

Na začátku letošního školního roku nás navštívili němečtí studenti, které jsme poznali už v dubnu 2018 při naší návštěvě v Quedlinburgu. A co jsme pro ně v týdnu od 10. do 14. 9. 2018 přichystali?

Pondělí 10. 9.
První dojem je jistě důležitý, a tak jsme si dali záležet na občerstvení, které jsme pro hosty připravili v aule naší školy. Po přivítání, uvítacím proslovu pana ředitele a prvních nesmělých rozhovorech jsme si německé přátele odvezli domů. Tady jsme také většinou strávili první večer, protože i rodiče a sourozenci chtěli naše hosty poznat.

Přečíst celý článek


Policejní pes Paganini na adaptačním kurzu se studenty

15. 9. 18

Městská police Dobříš uspořádala 6. září v rámci prevence kriminality přednášku na téma trestní odpovědnost mladistvých. Přednáška byla realizována pro studenty Gymnázia Karla Čapka Dobříš. Cílem bylo studenty informovat o jednotlivých institutech zmiňovaného zákona a odpovědět na jejich případné dotazy. Přednáška byla proložena případy z praxe navazující k probíranému tématu. Následné otázky byly nejen k tématu, ale i k činnostem strážníka, jeho oprávněním, povinnostem. Nejvíce otázek, však bylo ohledně případů z přímého výkonu služby strážníka.

Přečíst celý článek


Ekokurz 3. ročníku

26. 6. 18

Završením tohoto školního roku byl pro nás, studenty 3. ročníku, ekokurz. Toho jsme se zúčastnili ve dnech 11. až 15. června v ekologickém centru SEVER v Horním Maršově. Program přichystaný zkušenými lektorkami Miladou a Kačkou byl zahájen několika seznamovacími hrami, ve kterých jsme prověřili schopnost vzájemné spolupráce a komunikace. Zábava pokračovala i večerním programem, což byla simulační rolová hra Apartmány, ve které jsme přijali různé role a společně rozhodovali o zásahu do místní chráněné krajiny. Další den jsme byli hrou Rybářské společnosti poučeni o následcích nadměrného rybolovu a odpoledne jsme strávili u Lysečinského potoka, kde jsme zjišťovali kvalitu místní vody pomocí metody zvané biomonitoring.

Přečíst celý článek


Kvarta v Bratislavě

24. 6. 18

Ve dnech od 18. do 20. června 2018 se třída kvarta zúčastnila akce, kterou pořádalo Národním muzeum v Praze a Slovenské národné muzeum v Bratislavě jako odměnu pro vítěze soutěže "100 let Československa v naší škole".  S výstavou Retro aneb Co prarodiče málem vyhodili jsme vyhráli a prožili tak tři dny v Bratislavě doslova nabité zážitky. Dozvěděli jsme se spoustu informací o Československu, bratislavských památkách, seznámili se se Slováky a díky skvělému představení #dubček jsme měli možnost vcítit se do tehdejší nelehké doby a více si pak vážit toho, co máme dnes.

I přes tropická horka, každodenních asi milion schodů na Bratislavský hrad a nekonečnou D1, která opět nezklamala, byl tohle jeden z našich nejlepších výletů a doufáme, že se do budoucna naskytnou další podobné příležitosti.

Magdaléna Wyrobová, kvarta


Návštěva domova seniorů

23. 6. 18

V rámci společensko-vědního semináře se studenti septimy a 3. ročníku zapojili do projektu s Domovem seniorů na Dobříši.

V měsíci květnu postupně studenti každý čtvrtek domov seniorů navštěvovali, aby se zapojili do činností zaměřených na volnočasové aktivity klientů, pomohli při zprostředkování sociálního kontaktu a smazání mezigeneračních rozdílů.

Studenti se rozdělili do menších skupin, ve kterých poté seniorům předčítali, povídali si nebo s nimi trávili čas v zahradě domova.

Celá akce se velmi vydařila a byla přínosná nejen pro obyvatele doma, ale i pro studenty samotné.  


Výměnný pobyt v Rusku

20. 6. 18


Den první
V pátek 25.5.2018 jsme se v 7:30 sešli na letišti Václava Havla. Okolo desáté hodiny už jsme byli všichni odbavení a mohli jsme nastoupit do letadla směr Moskva. 
Let na letiště Šeremeťjevo trval 2,5 hodiny, další 2 hodiny trvala cesta mikrobusem ke škole. Tam na nás čekali naši ruští kamarádi, kteří si pro nás připravili příjemné překvapení. Byla to nástěnka, na které byly fotky z výměny z Čech,  nechyběl ani znak Dobříše. 
Následovalo ubytování v našich náhradních rodinách. Večer jsme měli každý individuální program. 

Přečíst celý článek


Okresní kolo pythagoriády

18. 6. 18

V okresním kole matematické soutěže Pythagoriáda byli úspěšnými řešiteli tito žáci Gymnázia Karla Čapka:

  • kategorie 6. ročník (prima)
    • 2. – 3. Benedikt Španěl: 12 bodů
  • kategorie 7. ročník (sekunda)
    • 2. Lída Kretschmerová: 13 bodů
    • 3. Richard Icha: 12,5 bodu
    • 9. – 14. Šimon Maška, Lada Richterová: 10 bodů
  • kategorie 8. ročník (tercie)
    • 5. Bořek Icha: 11,5 bodu
    • 7. – 10. Jáchym Kučera, Lucie Prusíková, Václav Šácha: 10 bodů

Gratulujeme k pěkným výsledkům.


Deník dobříšských gymnazistů z návštěvy v Quedlinburgu

30. 5. 18

Fond budoucnosti

Pondělí 9. dubna 2018

Před 8. hodinou ráno jsme se všichni sešli před sportovní halou. Čekala nás dlouhá cesta do Německa, která však rychle utekla. Dorazili jsme nejprve do Lipska, kde jsme navštívili Památník Bitvy národů, pak jsme teprve zamířili do Quedlinburgu.

Před tamní školou na nás čekali němečtí studenti a my jsme se s každým z nich přátelsky přivítali. Ve škole pro nás bylo připraveno malé občerstvení, přivítali nás učitelé školy a dostali jsme informace o průběhu celé výměny.

Přečíst celý článek


Výlet do Paříže

14. 5. 18

Dne 25. května pozdě odpoledne jsme se vydali patrovým luxusním autobusem do Francie a přímo do města lásky, Paříže. A láska byla opravdu na každém rohu, a to nejen třeba ve třetím patře krásné Eiffelovy věže, před katedrálou Notre-Dame, ve formě street art, ale i v obyčejných frontách. Paříž je opravdu krásné město, ve kterém si každý přijde na své. Od úžasných muzeí jako je královský Louvre či Invalidovna s hrobem Napoleona, přes další krásné historické památky, paláce a nádherné chrámy jako je Sacré-Cœur, útulné kavárny a restaurace, parky a zahrady, až po luxusní nákupní bulváry či moderní čtvrť La Défense. Jeden den jsme vyrazili také mimo Paříž na prohlídku pompézního zámku ve Versailles. Poslední den v Paříži jsme zakončili projížďkou po řece Seině na tzv. Bateau-mouche při kouzelném západu slunce. Pak už jsme se jen s krátkou zastávkou v lázních Amberg v Německu vydali zpátky domů.

účastníci zájezdu


Výměna s ruskými studenty - Česko

19. 4. 18

Den první
Ve čtvrtek 5. dubna v 16:30 jsme se všichni sešli na letišti Václava Havla v Praze a netrpělivě jsme čekali, až se poprvé uvidíme s „našimi“ ruskými studenty. Po příletu jsme si každý našel svého kamaráda a jeli jsme domů, kde na nás čekala večeře. Většina rodin připravila  řízek nebo špagety. 
Od našich kamarádů z Ruska jsme dostali všichni moc krásné dárečky. 

Den druhý
V pátek 6. dubna jsme se vydali prozkoumat Prahu. Prahou nás provázel v anglickém jazyce student oktávy našeho gymnázia Ondřej Ferra. Prošli jsme Malou Stranu, Staroměstské a Václavské náměstí. Cestou jsme si prohlédli Karlův most,  sochy, orloj a velikonoční trhy. Na oběd jsme zašli do Havelské koruny, kde všem moc chutnalo. Někteří z  ruských studentů vytvořili zajímavé kombinace z našich českých tradičních jídel (např. řízek, svíčková omáčka a rýže). 
Praha se všem líbila. 
Večer jsme měli každý vlastní program.

Přečíst celý článek


Kvinta v CAMPu

17. 4. 18

Dne 12.4 jsme spolu s panem profesorem PhDr. Václavem Čadou a paní profesorkou Mgr. Hanou Královou navštívili v rámci výletu do Prahy základnu pro Centrum architektury a městského plánování – C. A. M. P. Sídlí v budově z 60. let, navržené významným českým architektem 20. století Karlem Pragerem (autor mj. budovy Nové scény Národního divadla či bývalého Federálního shromáždění – dnes Národní muzeum). Slouží jako zdroj informací o přítomnosti a budoucnosti hlavního města a jeho stavebních projektů, těch jsme na plátně ve výstavním sálu viděli přes 60 a to soukromých i veřejných. Mimo jiné C. A. M. P. také nabízí přednáškový sál, kde se běžně koná několik konferencí za den. Jeho hlavním posláním je tak zlepšit veřejnou diskuzi o rozvoji Prahy a fungovat jako otevřená platforma, „základní tábor“ pro každého, kdo má zájem na společném plánování a rozvíjení Prahy.

Přečíst celý článek


Techmania Plzeň

17. 4. 18

V pondělí 16.dubna vyrazily třídy 3. ročník a sexta do plzeňské Techmanie. Jedná se o science centrum, které se deklaruje jako experimentální stanice pro zvídavé. V rámci individuální prohlídky studenti mohli řešit různé fyzikální a technické problémy či se dostat do netradičních situací s přirodovědným podtextem. Společně shlédli prezentaci van de Graaffova generátoru a řešili tématické pracovní listy.


Dobříšští gymnazisté zvítězili v projektu 100 let Československa

11. 4. 18

Jedeme do Bratislavy. Jsme nejlepší!“ zaznělo plným ranním autobusem, když jsem studentům při cestě na exkurzi do Prahy nadšeně oznamovala naše vítězství. Zajímá vás, v čem jsme vyhráli? Kvarta Gymnázia Karla Čapka v Dobříši se už na podzim zapojila do projektu Národního muzea v Praze a Slovenského národného múzea v Bratislavě s názvem „Rodino, vyprávěj! 100 let Československa v naší škole“ pořádaném při příležitosti 100. výročí založení Československé republiky. Úkolem přihlášených škol bylo připravit výstavu tematických předmětů, využít rodinná vyprávění a zapojit regionální dějiny. Konkrétní pojetí však bylo na autorech, a tak každá výstava byla jedinečná. Do projektu se v České republice zapojilo 20 základních a 7 středních škol, celkem 62 kolektivů s téměř 1000 přihlášenými žáky. My jsme v této konkurenci zaujali odbornou česko-slovenskou porotu výstavou „Retro aneb co prarodiče málem vyhodili“, kterou jste mohli navštívit v lednu a únoru 2018 v Muzeu Dobříš v Kopáčkově domě. Kdo nestihl, stále je možné prohlédnout si webové stránky www.retrovystava.webnode.cz.

Přečíst celý článek


Stabat mater od Dvořáka a krypta parašutistů

28. 3. 18

Dne 27. 3. 2018 jsme s kvartou navštívili Prahu a spojili hned dva silné zážitky. V krásné secesní stavbě Obecního domu (Smetanově síni) jsme vyslechli dílo Stabat mater Antonína Dvořáka v podání Symfonického orchestru hl. m. Prahy. Po obědové pauze, ve které jsme vyzkoušeli naše orientační dovednosti v OC Palladium a ne všichni úspěšně, jsme se vydali centrem Prahy do Resslovy ulice. Tam se v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje ukrývali parašutisté, kteří v roce 1942 uskutečnili atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Nyní je tam Národní památník hrdinů heydrichiády a pietní místo, které jsme navštívili a události atentátu i období teroru po něm si připomněli. Těšíme se na další výpravy za kulturou i historií.


Postup do celostátního kola

26. 3. 18

Několik našich žáků vyrazilo v minulém týdnu na krajská kola konverzačních soutěží v cizích jazycích. V Příbrami proběhla konverzační soutěž v ruském jazyce. Druhé místo v kategorii B2 získala Michaela Vovsíková (4. ročník), třetí v kategorii B1 se umístila Klára Uriková (2.ročník).

Krajské kolo konverzační soutěže v jazyce francouzském proběhlo v Nymburce. 1. místo a zároveň postup do celostátního kola v kategorii A1 vybojovala Klára Kopecká (kvarta). Denisa Bálková (septima) v kategorii B2 získala 3. místo.

Přečíst celý článek


Velký úspěch v recitační soutěži

21. 3. 18

Dne 20. 3. se uskutečnilo v Lochovicích okresní kolo recitační soutěže. Justýna Jirsová z primy obsadila první místo ve třetí kategorii. V kategorii čtvrté vyhrála (stejně jako v loňském roce) Andrea Žádníková z kvarty. Obě dívky postupují do krajského kola. Moc blahopřejeme a držíme palce v dalším kole.

Jana Prausová


Werichova vila a Karlův most

25. 2. 18

Dne 22. 2. jsme s naší třídou vyrazili na výlet. Když jsme přijeli autobusem na pražskou Kampu, šli jsme se nejprve projít po Karlově mostě. Měli jsme za úkol najít sochu Bruncvíka, ke které se váže pověst. Do obdrženého pracovního listu jsme  popsali sochu a stručně i pověst. Po krátké návštěvě mostu jsme došli do Werichovy vily. Ve vile na nás čekalo představení Tři strážníci. Divadlo bylo převážně o životě Jaroslava Ježka. Představení bylo vtipné, ale i naučné. Po návštěvě Werichovy vily jsme se odebrali zpět k mostu, o kterém nám paní profesorka řekla spoustu zajímavostí, které jsme zapsali do pracovního listu. Když jsme se vraceli k autobusu, dostali jsme krátký rozchod. Po patnácti minutách jsme se odebrali k autobusu a vrátili jsme se zpátky. Výlet se všem moc líbil.

Vanesa Hlavatá, prima


 


Beseda s paní Helgou Hoškovou Weissovou

20. 2. 18

Ve středu 14. 2. nás na gymnáziu navštívila paní Helga Hošková Weissová a pan Radek Hejret. Studenti kvarty, septimy, třetího ročníku a zájemci z druháku a dějepisného semináře s paní Helgou strávili několik hodin besedou na téma šoa (holocaust) a vyprávěním o hrůzách, které se židům děli za 2. světové války.

Na začátku jsme besedovali s panem Radkem Hejretem, který celý program uvedl a přiblížil nám dějin holocaustu a jeho příčiny. Dostali jsme také možnost prolistovat si Tóru, stěžejní knihu judaismu a knižně vydaný deník paní Helgy z let 1938 - 45.

Přečíst celý článek


Poselství paní Hoškové očima studentů semináře

20. 2. 18

„Musíme si přiznat, že se to opravdu stalo. Nesmíme uvěřit lži, že žádný holocaust nebyl. Byl! A naší povinností je se postarat o to, aby se už nic takového neopakovalo.“ 

„Myslím, že paní Hošková chtěla říct, že nesmíme zapomenout, co všechno se v minulosti stalo, protože když zapomeneme, je mnohem větší šance, že se to bude opakovat.“ 

„Paní Hošková nám chtěla sdělit své zážitky a pocity z doby, kterou už jen málo lidí pamatuje a chtěla dokázat, že hrůzné činy během 2. světové války se opravdu odehrávaly. Zároveň na nás apelovala, abychom byli pozorní vůči všem xenofobním a rasistickým projevům, protože historie se může opakovat.“

Přečíst celý článek


Vietnam

3. 2. 18

V pátek 26. 1. 2018 popovídala kvartě o Vietnamu naše absolventka Zuzka Vonková, která tam na podzim byla na pracovní stáži. Přinesla na vyzkoušení šaty a klobouk, pár dalších předmětů z Vietnamu a připravila pro nás na ochutnávku tradiční jarní závitky. Děkujeme jí za zajímavé informace a inspiraci k cestování.


Requiem v d-moll

2. 2. 18

Dne 26. 1. 2018 kvintáni navštívili Rudolfinum, kde měli možnost zhlédnout představení české filharmonie a českého filharmonického sboru - Mozartovo requiem, které bylo doprovázeno naučnými komentáři. Představení se všem moc líbilo, děkujeme paní profesorce Králové za organizaci a těšíme se na další výlet do Rudolfina.


Fotbalový turnaj 2018

26. 1. 18

Přinášíme záznam přímého přenosu celého turnaje včetně komentářů v poločasech a po zápasech. Mezi videi můžete přepínat ikonou v levém horním rohu.

Konečné pořadí: 1. čtvrtý ročník, 2. oktáva, 3. druhý ročník, 4. septima


Výstava Retro aneb Co prarodiče málem vyhodili

19. 1. 18

Když se řekne retro, vybaví se každému člověku něco jiného. Pro naše babičky a dědečky muže být retro už opravdu, opravdu dávno, ale pro nás, studenty kvarty Gymnázia Karla Čapka Dobříš, je už retro doba nejen prarodičů, ale dokonce i mládí našich rodičů. I když oni to možná neradi slyší. Prarodiče a rodiče tak byli hlavním zdrojem informací a předmětů pro naši výstavu Retro aneb Co prarodiče málem vyhodili pořádanou v Muzeu Dobříš v Kopáčkově domě.

Ve čtvrtek 11. 1. 2018 v 18 hodin byla výstava slavnostně zahájena vernisáží v příjemných prostorách Café baru Abeles. Tuto společenskou událost si nenechali ujít prarodiče, rodiče, sourozenci, někteří naši profesoři a další hosté. Dokonce dorazila i paní doktorka Kulhavá z Národního muzea v Praze. Všichni byli zvědaví, co studenti předvedou.

Přečíst celý článek


Retro aneb co rodiče málem vyhodili

10. 1. 18

Retro aneb co prarodiče málem vyhodiliTřída kvarta Gymnázia Karla Čapka v Dobříši se zapojila do soutěžního projektu Národního muzea v Praze a Slovenského národného múzea v Bratislavě s názvem 100 let Československa v naší škole. Úkolem studentů je uspořádat výstavu zdánlivě obyčejných věcí z období společného státu Čechů a Slováků. Vítáme Vás na ní a doufáme, že se Vám bude líbit.

Přečíst celý článek