Kronika


JSNŠ: Chceme dýchat

18. 12. 23

Naše gymnázium se zapojilo do vzdělávací akce Měsíc filmu na školách 2023 organizované Jedním světem na školách od společnosti Člověk v tísni. Studenti septimy a sexty zhlédli v úterý 21. listopadu 2023 dokumentární film k roku 1989: „Chceme dýchat.“ Dokument se odehrává v severozápadním průmyslovém pohraničí  zdevastovaném těžbou. Film mapuje příběh dvou mladých lidí – chlapce a dívky, kteří dospívají v období normalizace v 80. letech v Československu. Do osudů mladé dvojice toužící žít svobodně a po svém, tvrdě zasahuje represívní komunistický režim, který je považuje za součást tzv. závadové mládeže. Díky atraktivnímu formátu časosběrného dokumentu, autentickým ukázkám fotografií a dobových videí mohli naši studenti lépe porozumět době reálného socialismu.

Přečíst celý článek


Praha anglicky II

12. 12. 23

V úterý 21. listopadu 4. ročník navštívil Prahu. Celá exkurze probíhala v anglickém jazyce. Každý z žáků měl připravenou prezentaci o jedné z různých pražských památek. 

Setkali jsme se na Staroměstském náměstí u Orloje. Zde jsme vyslechli první z prezentací. Poté jsme šli na Karlův most, kde proběhly prezentace o Karlově mostě, Petříně, Vyšehradě a Národním divadle.

Další zastávka byla na Kampě, kde nám spolužáci pověděli něco o Malé straně a Werichově vile. Poté jsme se zastavili u zdi Johna Lennona, kde jsme si udělali společnou fotku.

Blížila se dvanáctá hodina a účastníci zájezdu začali mít hlad. Tématicky jsme se stavili v pobočce Amerického fastfoodového řetězce McDonald.

Přečíst celý článek


Exkurze do Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd

20. 11. 23

Ve čtvrtek 9. listopadu chemický seminář navštívil Ústav organické chemie a biochemie v rámci Týdnu AV ČR. Kvůli omezené kapacitě jsme se rozdělili do dvou skupin, a měli jsme tak zároveň možnost poslechnout si dvakrát tolik zajímavých přednášek.

Část výpravy zahájila den povídáním o virech. Dozvěděli jsme se o způsobech ochrany laboratoří a vědců pracujících v nich před vniknutím částic dovnitř i ven, nebo jak nám mohou být viry dokonce prospěšné.

Další z ukázek se týkala inzulinu a poruch jeho funkce. Připomněli jsme si, že tento hormon vzniká ve slinivce břišní a jeho význam spočívá ve schopnosti odbourávat glukózu z krve. Byly nám přiblíženy oba typy diabetes mellitus a výhled, jak by se jejich léčba mohla posunout.

Přečíst celý článek


Po stopách Dášeňky

6. 11. 23

V tradičním zářijovém termínu se po 3 letech konal přebor školy v orientačním běhu Po stopách Dášeňky, kterého se kromě maturitních ročníků zúčastnily všechny třídy. Počasí nám přálo a v 8.15 již startovali první závodníci ze sekundy a primy. Závod probíhal ve spolupráci s klubem OK Dobříš, který byl zastoupený Pavlem Jandou. Náročné tratě pro osm kategorií prověřily fyzickou zdatnost a orientaci v terénu všech běžců.

Všem, kteří se zúčastnili, děkujeme za snahu a těšíme se na příští rok.

Děkujeme též za pochopení a spolupráci našim kolegům a doufáme, že tento krásný závod bude mít své místo v kalendáři i v příštím roce.


Praha anglicky

5. 11. 23

Ve středu 25. října se vydala oktáva pod taktovkou paní Coufalové a Fejtové na společný výlet do Prahy. Cílem expedice bylo se znovu seznámit s historickými památkami našeho hlavního města, v důsledku čehož budou mít žáci během maturitní zkoušky mnohem živější obraz během povídání o maturitní otázce na téma Praha. Cesta nás vedla Starými zámeckými schody, přes komplex Pražského hradu, Jelení příkop, Nový svět, v poledne se nám dokonce naskytla příležitost vidět výměnu stráží u Matyášovy brány. Po pauze na oběd jsme se setkali na Karlově mostě a přes Křižovnické náměstí dorazili až ke Staroměstskému orloji, kde byla celá akce zakončena. Abychom se pouze nekochali architekturou těchto významných staveb, udělali jsme u každé pamětihodnosti zastávku a jeden ze spolužáků vždy obohatil skupinu poutavým vyprávěním, ovšem vedeným v angličtině!

Přečíst celý článek


Koncert vážné hudby

3. 11. 23

V pondělí 23. listopadu zahájili žáci 1. ročníku a oktávy nový týden v kulturním duchu. Zúčastnili se totiž speciálního koncertu z cyklu dirigenta Marka Ivanoviće a Petra Kadlece. Ti společně s Českou studentskou filharmonií organizují na půdě Rudolfina koncerty vážné hudby, ovšem trochu jinak. Diváky těší (i méně) známými melodiemi a díky mluveným vstupům a pauzám mezi jednotlivými pasážemi odkrývají posluchačům nejen příběhy, které autoři ukryli mezi osnovy partitury, ale také to, jakou roli v celkovém kontextu skladby zastávají jednotlivé nástroje. Fagot kokrhající nové ráno, soubor houslí úpějících jako meluzína a tak dále. Bývalou budovou československého parlamentu zazněly tóny Bizetovy Carmen, Wagnerova Tannhäusera, haloweenského speciálu Danse macabre (Tanec kostlivců) od Camilla Saint-Saënse nebo světoznámé melodie z divadelní hry Peer Gynt od norského skladatele Edvarda Griega. 

Za zúčastněné žáky, Štěpán Böhm (oktáva)


Exkurze do Anežského kláštera

1. 11. 23

(říjen 2023, estetický seminář oktávy a čtvrtého ročníku, doprovod Z. Hutňanová a D. Doubková)

Pátek třináctého nemusí být vůbec špatný den. Ještě je slunečné, vlídné počasí a my se scházíme kolem desáté u hlavního vstupu do jedné z nejstarších gotických staveb Prahy. Je jí klášter Na Františku, který nese jméno své zakladatelky, přemyslovské princezny sv. Anežky České (svatořečené roku 1989).  Zrodila se totiž ze slavných předků, z královského rodu, neboť její otec Přemysl zvaný Otakar byl slavný český král, matka pak Konstancie, sestra pána Ondřeje, uherského krále, otce svaté Alžběty, a celá rodina obou rodičů byla královská; ona pak vznešený původ podivuhodně ozdobila skvělými mravy. (Legenda svaté Anežky České)

Přečíst celý článek


Kam chceš dojít?

31. 10. 23

Naše škola se zapojila do projektu Kam chceš dojít?, který byl vytvořen Policií ČR a Vězeňskou službou ČR. Jedná se o preventivní program, který cílí na problematiku drog a s ní spojenou kriminalitou. V pátek 22. 9. 2023 proběhla pro tercii a kvartu beseda o aktuální drogové scéně v ČR a o právní zodpovědnosti dětí a mladistvých.

V pondělí 30. 10. 2023 navázala na drogovou prevenci další část projektu – několik odsouzených z věznice Bytíz se prostřednictvím dopisu se žáky podělilo o svůj životní příběh. Žáci při hodině občanské výchovy pracovali s konkrétními dopisy od čtyř vězňů. Měli se zamyslet nad důvody, které vedly k tomu, že se dotyční dostali do výkonu trestu. Poté napsali vězňům několik otázek. Vězeňská služba ČR pak s jedním vybraným vězněm natočila rozhovor. Video, ve kterém odsouzený vězeň odpovídal na dotazy od žáků, pustili zástupci Vězeňské služby ČR na besedě. Žáky například zajímalo, jaké to je, být ve vězení bez rodiny a kamarádů, jak vypadá běžný den odsouzeného, jak reaguje okolí/rodina/rodiče/přátelé na uvěznění; co bude dělat jako první až ho propustí z vězení apod.

Přečíst celý článek


DIGIakce: Veletrh nápadů učitelů informatiky

18. 10. 23

V pondělí 16. října proběhl na Gymnáziu Karla Čapka v Dobříši Veletrh nápadů učitelů informatiky pod záštitou Národního pedagogického institutu ČR. Během pěti inspirativních vystoupení měli učitelé Monika Šrámková, Radek Surynek, Martina Patriková a Lucie Jindráková příležitost představit své osvědčené výukové materiály a skvělé práce svých žáků.

Na Digiakci se sešli učitelé ze ZŠ Březnice, Hořovice, Rosovice, Nový Knín, 2. ZŠ Dobříš, ZŠ Lidická Dobříš, ŽŠ Obořiště a Gymnázia Dobříš. Atmosféra byla velmi příjemná a inspirativní, což podtrhuje důležitost takovýchto setkání pro výměnu zkušeností a obohacení pedagogické praxe.

Přečíst celý článek


Bílá pastelka

11. 10. 23

V úterý 10. října 2023 proběhla na Gymnáziu Karla Čapka sbírka Bílá pastelka, kterou pořádá společnost SONS a Tyfloservis. Výtěžek ze sbírky je určen pro nevidomé a slabozraké, na výcvik vodících psů, nácvik chůze s bílou holí, výuka obsluhy počítačů apod. 

Děkujeme všem dárcům a rovněž zúčastněným studentům kvinty a sexty.


Projektové řízení pro život

21. 9. 23

V pondělí 18. září 2023 proběhla na gymnáziu závěrečná prezentace projektů z programu Projektové řízení, které byly realizovány na společenskovědním semináři ve školním roce 2022-23. Akce se zúčastnila projektová manažerka Jaroslava Michálková, která předala našim studentům a studentkám certifikát o absolvování kurzu: Projektové řízení pro život. Jednotlivé projekty byly představeny studentům 3. ročníku a septimy. Děkujeme sponzorům Radě rodičů GKČD a firmě Bobcat za financování projektů. Pojďte se o studentských projektech dozvědět více.

Jedná se o projekty: 


Cesty za poznáním – tentokrát do Maďarska

14. 9. 23

Na začátku letošního školního roku jsme se vypravili na poznávací zájezd do Budapešti, Vyšegradu a Ostřihomi. Vyjeli jsme ve středu 6. 9. 2023 v brzkých ranních hodinách, sraz jsme měli už ve 4:45 hod. Cesta však byla dlouhá, takže jsme se mohli v klidu dospat.

V jednu hodinu nás čekala rozpálená, ale bohužel také rozkopaná Budapešť, takže jsem si první významné místo Gellért s Citadelou mohli prohlédnout pouze přes plot. Přesto jsme si i tady užili hezkou vyhlídku na historické jádro Budapešti.

Odpoledne jsme si prohlédli paláce Hradního vrchu (mimo jiné Sándorův palác, kde je sídlo prezidenta), Matyášův kostel a Rybářskou baštu. Stihli jsme také návštěvu známé budapešťské tržnice Vásárcsarnok, kde jsme si mohli nakoupit nebo se najíst. V podvečer jsme dorazili do hostelu, který byl v centru Budapešti. Toho jsme hned první večer využili a vydali se na krátkou procházku krásně nasvíceným městem.

Přečíst celý článek


Oslavy 70. výročí založení dobříšského gymnázia

1. 9. 23

Gymnázium Karla Čapka srdečně zve občany, absolventy, studenty a rodiče na oslavy výročí 70 let od svého založení.

Brány školy se pro studenty poprvé otevřely 1. září 1953. Až do dnešních dnů má škola přes 3 600 absolventů, na jejichž vzdělávání se podílelo více než 200 pedagogů pod vedením dvou ředitelek a šesti ředitelů. Škola postupně fungovala ve třech budovách, do roku 1965 v prostorách dnešní ZŠ Komenského, v letech 1965–1982 v jednom z pavilonů 2. ZŠ, až nakonec v roce 1982 dostala svou samostatnou budovu. Úspěšně přestála mnoho školských reforem, díky kterým často měnila svůj název: do roku 1960 působila jako Jedenáctiletá střední škola, v letech 1960–1969 jako Střední všeobecně vzdělávací škola, dále pak fungovala pod názvem Gymnázium Dobříš až do roku 1995, odkdy používá čestný název Gymnázium Karla Čapka Dobříš. Škola si od svých počátků udržuje demokratickou a tolerantní atmosféru a zároveň vysokou odbornou úroveň výuky. Jako jedna z prvních škol v republice obnovila v roce 1990 takzvané osmileté gymnázium.

Přečíst celý článek


Pangea - matematická soutěž Praha

29. 6. 23

Dne 16. 6. 2023 se konala matematická soutěž Pangea. Tato soutěž je určena pro všechny žáky, kteří rádi řeší matematické úlohy. Pangea ale není ledajaká soutěž. Pracuje s reálnými příklady ze života a nabízí možnost zúčastnit se žákům 4. až 9. ročníků základní školy a studentům jím příslušných ročníků víceletých gymnázií z celé České republiky.

Do nejvyššího celostátního kola soutěže Pangea, kam se dostane jen 300 žáků z celé republiky, se jich z naší školy probojovalo pět! Alžběta B. Se nakonec zúčastnit nemohla, ostatní ve finále velmi důstojně reprezentovali školu. V republikovém finále získali následující umístění:

Přečíst celý článek


Projektové řízení – MERCH

28. 6. 23

Žáci septimy z dobříšského Gymnázia Karla Čapka měli v tomto školním roce možnost účastnit se nepovinného předmětu v rámci společenskovědního semináře, projektového řízení pro život, zajišťovaného Českou komorou PMI. Tento program nabízí studentům realizaci vlastního projektu, během kterého se naučí týmové spolupráci, komunikaci (nejen mezi sebou) a taktéž se jim dostane umění systematického přístupu k pracovním záležitostem. Sedmičlenná skupinka septimánů se rozhodla vytvořit novou generaci školního merche, neboli oblečení, které si mohli kromě žáků a učitelů zakoupit i rodiče či absolventi, aby pomohli určit škole nový styl a dát jí svěží a moderní nádech. Organizační tým si pak samostatně (s pomocí učitelské supervize) poradil s návrhem designu, získáním autorských práv, nafocením produktů, výrobou webových stránek, propagací, evidencí objednávek, distribucí nebo vedením finanční správy. Po konečném vyhodnocení byl neziskový projekt označen jako úspěšný! Prodat se podařilo přes 330 produktů! 

Přečíst celý článek


Beseda s Jankem Kroupou

12. 6. 23

V pátek 2. června měla naše škola možnost setkat se s investigativním novinářem Jankem Kroupou. Úvodní povídání se postupně změnilo v debatu, ve které jsme se mohli pana Kroupy doptávat na otázky, které nás k tématu zajímaly. Díky všeobecným znalostem a mnoha letům praktických zkušeností nám Janek Kroupa na dotazy odpovídal velmi podrobně. Měli jsme příležitost slyšet napínavé, a občas až neskutečné příhody, které se mu v rámci jeho práce staly, a tím se dozvědět mnoho nového o investigativní novinařině. Besedu vnímám jako velice užitečnou a věřím, že některé z nás možná i nasměrovala k budoucímu studiu a povolání.

Přečíst celý článek


Ekokurz tercie

9. 6. 23

Týden od 5.6. do 9.6. jsme my, tercie, strávili s paní profesorkou Cypriánovou a Václavíkovou na Rychtě v Krásensku. Absolvovali jsme ekologický kurz, který řídili milí a ochotní pedagogové. Zkoumali jsme vodní i luční ekosystémy a procházeli jsme krásné a zajímavé jeskyně v Moravském krasu. Zahráli jsme si spoustu zábavných her a celým týdnem provázela jednotlivé týmy hra Evoluce. Ke konci pobytu jsme dokonce sami bádali a prezentovali svoje projekty. Celý týden jsme si náramě užili a těšíme se na další společné akce.

Za třídu tercie Magda Kopecká, Daniela Hrdličková a Jitka Kořínková


Republikový přebor škol v OB

8. 6. 23

Ve středu 7.6.2023 se družstvo našich orientačních běžců z nižšího gymnázia zúčastnilo celostátního kola v Terezíně. V nabité startovní listině tvořené víc jak 30 školami z celé republiky jsme se umístili v polovině startovního pole. Nejlepším umístěním bylo 10. místo v kategorii H9. Trať byla postavena v areálu terezínské pevnosti a tím velmi ojedinělá a zajímavá. Našim sportovcům děkujeme za příkladnou reprezentaci školy a těšíme se na další klání.

Kabinet TeV


Jak zaujmout textem

5. 6. 23

Síla formulace, umění zaujmout či fikané argumentace. Na všechna tato témata padla řeč při speciálním workshopu s přitažlivým názvem ??„Jak zaujmout textem“, jenž ozvláštnil dopoledne septimánů v pátek 11. května. Žáci aspirující na profese, při kterých budou potřebovat s textem obratně zacházet, měli za úkol připravit krátkou upoutávku a vymyslet způsob, jak nalákat nové zájemce o studium na dobříšské gymnázium. 

V průběhu dvou vyučovacích hodin vystoupilo se svými ukázkami několik žáků, kteří vyznávali různé sdělovací způsoby. Následovala skupinová konzultace pod taktovkou profesionálů (-nálek, lépe řečeno), Lucie Zitterbartové a Renáty Šejnové z agentury Lucky Citron. 

Pozoruhodné bylo, že ani jedna z dam nepřišla do 1C květnatě analyzovat naše texty písmenko po písmenku, nýbrž demonstrovat na jednoduchých principech, jakou může mít slovosled vtahující moc, pokud ho autor dokáže šikovně zkonstruovat. Pro koho text píšu, splňuji cíl sdělení, co se snažím předat a jak myšlenku interpretuji? Z těchto čtyř těst by měl podle mentorek hníst každý uvědomělý pisatel. 

Přečíst celý článek


Cesta Švýcarskem – Reise durch die Schweiz

4. 6. 23

1. den – 22. 5. 2023
Odjezd autobusu: 22.30
Počet účastníků: 65 žáků, 4 učitelé, 1 průvodkyně, 2 řidiči
Směr: Rozvadov – Německo – Švýcarsko

Foto 01

Přečíst celý článek


Druhé místo v celostátní soutěži

30. 5. 23

Studentka našeho gymnázia Justina Vacková z kvarty obsadila 2. místo v republikovém kole konverzační soutěže ve francouzském jazyce.

Gratulujeme, Justino, a přejeme hodně dalších úspěchů!


Prima na Pražském hradě

29. 5. 23

Dne 23.5. jsme s naší třídou a profesorkami vyrazili na výlet do Prahy. Část z nás se ráno sešla na autobusové zastávce na Dobříši a odjela autobusem směr Smíchovské nádraží. Když jsme tam dorazili, setkali jsme se s ostatními spolužáky, kteří se na místo dopravili jinými dopravními prostředky. 

Následně jsme tramvají odjeli na Malostranské náměstí a vydali se na Pražský hrad. Měli jsme štěstí! Mohli jsme spatřit, jak Hradní stráž zahajuje hlídku před Hradem. Jakmile jsme došli na třetí nádvoří, dali jsme si svačinu, pořídili fotky a čekali na průvodkyni. Chvilku potom začala komentovaná prohlídka chrámu svatého Víta a Starého paláce. Tam nám paní průvodkyně ukázala okno, ze kterého byli vyhozeni pražští místodržící v roce 1618. Prohlédli jsme si i Vladislavský sál, který je největší v Evropě. Když paní průvodkyně svůj výklad ukončila, samostatně jsme navštívili baziliku svatého Jiří, Zlatou uličku a věž Daliborku. Po rozchodu nás nečekaně zastihl déšť a někteří z nás dost promokli. Návštěvu Hradu jsme ukončili zhlédnutím výstavy “Příběh Pražského hradu”. 

Přečíst celý článek


Návštěva z Irska a Itálie

22. 5. 23

V neděli 16. 4. 2023 nás přijeli navštívit studenti z partnerských škol v Irsku a Itálii. Ubytovali jsme je v našich rodinách a seznámili je s místem, kde žijeme. Někteří si prohlédli Památník Karla Čapka ve Strži, jiní se vypravili na Skalku v Mníšku pod Brdy a do blízkého okolí. Nechybělo ani posezení v oblíbené mníšecké kavárně Malý mnich.

Pondělní program začal v Dobříši. Nejdříve jsme uspořádali ve sportovní hale seznamovací hry (basketbal a volejbal), pak následovala procházka po Dobříši. Prošli jsme se od zámku k rybníku Papež a pokračovali jsme k muzeu, kde jsme mohli zhlédnout expozici věnovanou výrobě rukavic v našem městě. Poslední zastávkou byla kavárna Velbloud, kde jsme, jako správní studenti našeho gymnázia, nabídli zahraniční návštěvě „bombíka“, náš oblíbený dezert. Odpoledne jsme strávili ve škole. Tvořili jsme obrázkový slovník, který je dosud vystavený v budově gymnázia, a recitovali básničky v cizích jazycích. Za dobrou práci jsme obdrželi také ceny.

Přečíst celý článek


Des jeunes Tcheques de Dobrís découvrent la ville

17. 5. 23

[zdroj: L´yonne républicaine]

Une douzaine de jeunes tchèques originaires de Dobrís ont été reçus jeudi à la mairie de Tonnerre.

Accueillis par Cédric Clech, le maire, ils ont pu échanger avec plusieurs élus présents et avec des habitués du jumelage entre les deux villes, qui étaient venus nombreux. Il faut dire que les Amis de Dobrís entretiennent avec leurs homologues tchèques des relations amicales qui perdurent depuis 2007.

Les jeunes visiteurs, âgés de 18 ans, ont été reçus au Lycée Chevalier-d’Éon où ils ont pu échanger avec des lycéens de terminale comme eux. Ils ont même participé à un cours d’anglais en commun qui s’est révélé un excellent moyen de communiquer ensemble.

Přečíst celý článek


Tonnerre 2023

16. 5. 23

Vypadá to, že jaro se v Česku tento rok nějak opozdilo. Tak jsme se mu rozhodli vydat naproti do Francie!

Díky ochotě paní profesorek Lukjanové a Pergeltové se nám i letos podařilo naplánovat náš oblíbený výlet do Francie, který jsme zahájili v podvečer prvního máje na nádraží Florenc.

Druhý den dopoledne už nás vítalo nejromantičtější město Evropy - Paříž, kde nás čekaly dva dlouhé dny. Strávili jsme je chozením po památkách, piknikem v zahradě muzea Louvre, výletem k Eiffelově věži, návštěvou nádherného Musée d'Orsay, posedáváním v kavárnách a blouděním v pařížském metru.

Přečíst celý článek


Marathon

15. 5. 23

Po roce jsme se s našimi běžci opět pokusili probojovat do celostátního finále, které probíhalo v rámci Pražského maratonu začátkem května. Měli jsme silný tým, přesto se nám nepodařilo v konkurenci 14 škol obsadit nejhůře 2 místo, nutné pro postup. Bramborová medaile za družstvy Příbrami, Benešova a Hořovic je pro naší školu přesto skvělá. Již teď se těšíme na příští ročník.

Kabinet TeV


Kopaná

15. 5. 23

V pondělí 24. dubna 2023 proběhlo v Příbrami okresní kolo ve fotbale. V naší skupině jsme odehráli 3 zápasy proti školám ze Sedlčan a Příbrami. Bohužel 2 prohry a remíza nám vynesla pouze 3. místo, které nestačilo na postup do finálové skupiny. Přesto našim sportovcům děkujeme.

Kabinet TeV


Fungování Evropské unie

12. 5. 23

Ve čtvrtek 11. května 2023 proběhla v sextě a 2. ročníku beseda o fungování Evropské unie s panem Lukášem Veselým, který působí v Evropské komisi a věnuje se podpoře investic v zemích sousedících s EU. 
Studenti se seznámili s jeho studijní a pracovní kariérou, se systémem stáží v EU, s činností evropských institucí, europoslanců a eurokomisařů. Díky zajímavé životní dráze poznali každodenní život úředníka EU, systém vzdělání a ohodnocení. V závěru se studenti mohli pana Veselého na cokoliv zeptat. Děkujeme za věnovaný čas.
Jana SprengerováŠárka Musilová

Přečíst celý článek


Památník Terezín

8. 5. 23

V pátek 21. dubna jsme vyrazili do Památníku Terezín. Vše se dařilo prakticky od začátku, počasí bylo velmi příjemné a celá cesta tam byla plynulá a bez komplikací. Z autobusu jsme vystoupili kolem deváté a prvním bodem programu byla návštěva Muzea ghetta, které se nachází v budově původní školy, za 2. světové války bylo však využito jako domov pro židovské chlapce.

Expozice v přízemí se skládala z básniček, obrázků a dalších uměleckých děl, které tvořily židovské děti během pobytu v Terezíně. Některé básničky a obrázky ve mně vzbuzovaly silné, ale velmi smutné pocity. Uvědomění si tehdejší reality bylo opět o něco silnější než kdykoli dříve. 

Přečíst celý článek


Beseda s nizozemským velvyslancem Huisingou

5. 5. 23

Dne 25. dubna 2023 zavítal na půdu dobříšského gymnázia velvyslanec Nizozemského království v České republice, pan Daan Feddo Huisinga. Od půl desáté nabídl septimě hodinové ozvláštnění každodenní výuky ve formě poutavého vyprávění o tradicích cyklistiky v nizozemských městech. Na Dobříši strávil pan velvyslanec celý den. Přijal totiž speciální pozvání od starosty Pavla Svobody, pod jehož vedením dobříšská radnice rozjíždí kampaň “Pěšky do školy”. V těchto dnech jsou vždy ráno pro auta zavřené části takzvaných školních ulic, takže mnoho dětí musí hledat jiný způsob, jak se do budovy příslušné vzdělávací instituce dopravit. Pavel Svoboda věří, že také jízdní kolo je ta správná cesta, a proto do města pozval někoho, v jehož zemi je městská cyklistika už po desetiletí vžitou a běžnou záležitostí.

Přečíst celý článek


Můžeš podnikat

2. 5. 23

Ve čtvrtek 27. dubna 2023 proběhla beseda s podnikateli Lukášem Konarovským a Václavem Edlem v rámci výuky ZSV v sextě a 2. ročníku. Beseda je součástí projektu Můžeš podnikat, který se snaží inspirovat a motivovat studenty středních škol ke studiu a k podnikání. V rámci besedy se studenti seznámili s jejich životními příběhy a podnikáním. Studenti se mohli zeptat na cokoliv, co je zajímalo, dozvěděli se mimojiné jak začít s podnikáním, s jakými problémy se oni dva setkali apod. 


Povídání o Japonsku

25. 4. 23

V pátek 31. března 2023 se mohli žáci dobříšského gymnázia těšit z výjimečné návštěvy! Pozvání na besedu přijal Petr Holý. Japanolog, publicista, znalec japonského divadla a také absolvent Gymnázia Karla Čapka! Rodák z Příbrami působil v letech 2006–2013 jako ředitel Českého centra v Tokiu. Organizoval zde celou řadu kulturních událostí, od filmových produkcí přes divadelní a hudební představení, umělecké výstavy nevyjímaje. Nyní v podobné činnosti pokračuje v rámci Českého kulturního salónu Čekogura. V Tokiu také přednáší, publikuje a učí češtinu.

Přečíst celý článek


Srdíčkové dny

10. 4. 23

Ve čtvrtek 30. března 2023 proběhla na Gymnáziu Karla Čapka již podruhé v tomto školním roce sbírka Srdíčkové dny, kterou pořádá společnost Život dětem. Vybrané finanční prostředky pomohou především nemocným, handicapovaným a opuštěným dětem v České republice, které se ocitnou v obtížné životní situaci a potřebují odbornou pomoc.

Děkujeme všem dárcům a rovněž zúčastněným studentům kvinty a 1. ročníku.


Sedmé místo na dějepisné olympiádě

6. 4. 23

Studenti septimy Jan Herynek, Šimon Janota a Ondřej Snížek se umístili na 7. místě Krajského kola Dějepisné olympiády, která se konala 5. dubna 2023 v pražském hotelu Jalta. Naše škola se dějepisné olympiády účastní pravidelně a letošní výsledek je zatím suverénně nejlepší umístění našich studentů. Soutěže se účastnily tříčlenné týmy z celkem 20 gymnázií Středočeského kraje. Otázky v soutěži sestavila porota složená z renomovaných českých historiků.  Hodinu trvající text byl zaměřen na detailní znalosti moderních evropských dějin po 2. světové válce, a jeho součástí byly náročné otázky z oblasti dějin politiky, mezinárodních vztahů, vojenství, dopravy, kultury, filmu, či sportu. Zároveň také studenti měli za úkol poznat na fotografiích významné postavy poválečné historie. Jsme rádi, že výborným umístěním naši studenti ukázali, že výuce moderních dějin věnujeme na našem gymnáziu nadstandardní pozornost, a to jak v běžných hodinách dějepisu, tak ve specializovaném semináři.

Přečíst celý článek


Lyžařský kurz kvinty a 1. ročníku v Rakousku

3. 4. 23

V jarním termínu 12.-17.3.2023 uspořádal Školní sportovní klub při Gymnáziu Karla Čapka v Dobříši lyžařský kurz pro kvintu a 1. ročník.

Žáci byli rozděleni podle lyžařské výkonnosti do družstev, která byla rozlišena již tradičními barevnými dresy s tlapičkou. Někteří čeští lyžaři nás opět poznávali a sklízeli jsme velký obdiv za organizování kurzu v Rakousku a za nápad s tlapičkou, ve které lidé poznávali Čapkovu Dášeňku.

Letos si s námi trochu zahrávalo počasí, zažili jsme déšť, sněhovou vánici a na závěr jsme za odměnu 2 dny lyžovali v krásném jarním slunném počasí. Vhodným výběrem lyžařského střediska jsme nicméně dětem dopřáli plnohodnotné lyžování. Vždy je pro nás prioritou bezpečné lyžování. Podle aplikace v telefonu jsme s nejlepšími lyžaři ujeli v průměru 35km za den.

Přečíst celý článek


Cesta kolem světa

20. 3. 23

Ve čtvrtek 9. března 2023 se u nás ve škole konal první ze čtyř cestovatelských setkání, která jsou pořádána v rámci oslav 100 let školy. Hosty tentokrát byly absolventka Klára Lachmanová, která má hojné zkušenosti s low-budget cestováním, a paní profesorka Václavíková, která přednášela o své pouti do Santiaga de Compostela.

Klára nám ve své prezentaci s názvem Cestování pro všechny (prezentace k dispozici zde) představila myšlenku toho, že cestování opravdu nemusí mít pouze podobu odpočívání v hotelovém resortu za spoustu peněz, ale že může jít hlavně o příležitost potkat nové lidi a načerpat nové zkušenosti. Také nám dala spoustu tipů na to, jak se dá cestovat levně i během studia. Klára momentálně pracuje jako grafická designérka, takže může cestovat a zároveň pracovat na dálku.

Přečíst celý článek


Animal Farm

16. 3. 23

V úterý 14. března 2023 se letošní druhý ročník vydal v rámci výuky anglického jazyka společně s paní profesorkou Královou a paní Chmelařovou do divadla v pražském Dlabačově na divadelní představení Animal Farm

Dílo je divadelní adaptace knihy britského autora George Orwella. Jedná se o politickou satiru z doby první poloviny dvacátého století, která nastiňuje způsob života v tehdejším Sovětském svazu. Hra byla interpretována  profesionálními herci, kteří byli zároveň rodilými mluvčími. 

Přečíst celý článek


Hokejový turnaj

13. 3. 23

Ve spolupráci s městem Dobříš pořádal klub dobříšského hokeje turnaj místních základních škol.
Za gymnázium nastoupila družstva primy a sekundy a starší kategorii zastupovali žáci tercie a kvarty. Po velmi bojovných výkonech na nás zbyla v obou kategoriích 3. místa. Kluci a dívky bojovali statečně, za což je velmi chválíme.

Kabinet TEV


GYMKCmerch

20. 2. 23

V rámci společenskovědního semináře spouštíme se skupinou spolužáků ze septimy unikátní projekt! Došli jsme názoru, že by se nám líbilo, aby škola dostala vlastní styl a novou tvář. Mnoho tříd si dělá v půlce studia vlastní mikiny, my chceme vytvořit oblečení pro všechny, kteří gymnázium zrovna studují, absolvovali nebo zde nechávají vzdělávat vlastní dítě, popřípadě děti. Chceme, aby design nového merche byl moderní, atraktivní a také cenově dostupný. Projekt zastřešuje škola a nikdo z něj finančně neprofituje, snažíme se dosáhnout co nejlepšího poměru cena/výkon. Chcete si obohatit šatník o moderní kousek, který bude navíc památku na léta strávená na dobříšském gymnáziu? Prohlédněte si náš web!

Štěpán B.


Lyžařský kurz sekundy

15. 2. 23

15. 1. 2023 jsme s mojí třídou přijeli na lyžařský pobyt do Rakouska do malé vesničky Hinterstoder.

Večer jsme zahájili moc dobrou večeří, seznámili jsme se s pobytem na chatě, denním režimem a poté jsme měli volnou zábavu až do večerky.

Každý den po probuzení jsme šli na snídani, která byla ve formě švédských stolů.

Potom nás autobus přepravil do lyžařského střediska Hinterstoder. V letošním roce postavili novou kabinkovou lanovku, která vede rovnou z centrálního parkoviště. Přezuli jsme se do přezkáčů a vyrazili na lanovku, která nás vyvezla až na vrchol, kde nás čekala velká nadílka sněhu.

Přečíst celý článek


Sex a vztahy

27. 1. 23

V pondělí 9. 1. proběhly na Gymnáziu Karla Čapka Dobříš besedy pro třídy kvartu a kvintu. Tyto besedy nesly název „Sex a vztahy“ a měly za účel zvýšit povědomí o problematice sexu, vztahů, sexualního zneužití, obtěžovaní a vytvořit prostředí pro konverzaci na toto téma. 

Nápad na realizaci těchto besed vznikl v rámci projektového řízení semináře SVS septimy a byl financován Radou rodičů a společností  DOOSAN BOBCAT EMEA s.r.o., kterým děkujeme.

Obě dvouhodinové přednášky obsahovaly jak prezentaci lektorky akreditované společnosti MP Education, tak prostor pro samostatnou práci a otázky studentů. V rámci zpětné vazby studenti jednohlasně vyjádřili, že jsou toho názoru, že besedy na podobná témata by měly být součástí výuky a my doufáme že tomu tak v budoucnu bude.

Přečíst celý článek


Beseda o duševních nemocech

27. 1. 23

Ve středu 18. 1. 2023 se v Městské knihovně Dobříš konala beseda o duševních nemocech. Žáci 3. ročníku a septimy (část SVS) se setkali se Studiem 27, které se problematice duševních nemocí a závislostí dlouhodobě věnuje. Žáci si mohli poslechnout příběh Kateřiny Navrátilové a Tomáše Vaňka, kteří se se svou duševní nemocí naučili žít. Tím, že vypráví o svých zkušenostech, pomáhají i ostatním lidem. Po besedě proběhla i diskuze, kdy se žáci mohli zeptat hostů na různé dotazy.

Beseda byla pořádána 3. ročníkem v rámci projektu společenskovědního semináře. Velký dík patří Radě rodičů, společnosti  DOOSAN BOBCAT EMEA s.r.o., Městské knihovně Dobříš a Studiu 27, bez kterých by tato beseda nevznikla. 

Přečíst celý článek


Vítězný turnaj v házené

25. 1. 23

Turnaj v házenéV úterý 24.1.2023 pořádalo SOU Dubno okresní kolo v házené děvčat s účastí 6 družstev. Naší školu reprezentovalo družstvo děvčat z kvinty, septimy, 1., 2. a 4. ročníku. Od začátku si svými jednoznačnými výkony řeklo o finále s pořádajícím týmem, jež ovládla s jednoznačným skóre 7:1

Po dlouhé době se nám podařilo zvítězit ve sportovním turnaji. Děvčatům moc děkujeme.

Kabinet TEV


2. kolo prezidentských voleb

19. 1. 23

Studentské volbyVe čtvrtek 19. ledna uspořádala studentská rada druhé kolo prezidentských voleb. Oprávněnými voliči v této simulaci byli všichni žáci školy starší 15 let. Voleb se zúčastnilo 143 z 217 oprávněných. Z tohoto počtu pouze šest voličů odevzdalo neplatné hlasy. Prezidentem by se na naší škole stal Petr Pavel

  • Petr Pavel 93 % (127 hlasů)
  • Andrej Babiš 7 % (10 hlasů)

Celkové výsledky za celou ČR budou uveřejněny na webových stránkách JSNS.  

Výsledky 1. kola naleznete v samostatném článku.


Francouzský den na Gymnáziu Karla Čapka

12. 1. 23

Stejně jako v minulých letech se naše gymnázium i letos rozhodlo zorganizovat francouzský den. Studenti francouzštiny si opět připravili řadu francouzských specialit, mezi kterými nemohly chybět výborné crêpes, baguettes nebo fromages. První patro školy se proměnilo ve francouzské ulice se stánky a plakáty.

Celá naše škola tak strávila příjemné dopoledne nakupováním a ochutnáváním francouzských dobrot na rušném předměstí Montmartre nebo krátkým posezením v Le café.

Utržené peníze, stejně jako v předešlých letech, škola věnovala na dobrou věc. Tento rok finální částkou 20 400 Kč podpořila organizaci Farní charita Starý Knín. Francouzský den tak udělal radost nejen nám studentům, kteří si ho každoročně moc užíváme, ale i mnoha dalším lidem.

Přečíst celý článek


Dobříšské gymnázium slaví

10. 1. 23

Gymnázium Karla Čapka oslaví v roce 2023 dvě významná jubilea. Na únor připadá výročí 100 let od narození dlouholetého ředitele školy a čestného občana Dobříše pana Miroslava Oliče. V září uplyne 70 let od otevření jedenáctileté střední školy na Dobříši. Ta se po čase transformovala na všeobecně vzdělávací střední školu a následně gymnázium. 

Obě tyto události si připomeneme na několika akcích prolínajících se celým rokem 2023:

  • Úterý 14. února – oslavy 100 let od narození Miroslava Oliče
  • Každý druhý čtvrtek od března do června – cestovatelské přednášky
    • 9. března – Cestování pro všechny, Santiago 
    • 13. dubna – Turecko a Gruzie
    • 11. května – Jižní Amerika
    • 8. června – Bali, Indie
  • Pátek 22. září – studentský koncert v Kulturním domě Dobříš
  • Sobota 23. září 2023 – den otevřených dveří
    • komentované prohlídky budovy gymnázia
    • divadelní představení studentů 
    • setkání bývalých a současných pedagogů a přátel školy
  • Sobota 11. listopadu 2023 – společenský večer s hudbou v Kulturním domě Stará Huť

Srdečně zveme všechny bývalé i současné žáky a přátele školy. 


Workshopy Post Bellum

4. 1. 23

Na podzim roku 2022 proběhlo na Gymnáziu Karla Čapka několik zážitkových workshopů od společnosti Post Bellum, neziskové organizace, která vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků moderních dějin. Pomocí metod dramatické výchovy a zážitkové pedagogiky umožňuje všem zúčastněným prožít si příběh konkrétních postav a skutečných dějinných událostí.

Tyto workshopy, tematicky zaměřené na československé dějiny od 50. let 20. století do roku 1989, byly financovány z grantu Středočeského kraje.

Zde je přehled témat a tříd, ve kterých byl program od společnosti Post Bellum realizován:

Přečíst celý článek