Kronika


Gymnazisté monitorovali Vltavu a Labe

2. 12. 5

Studenti Gymnázia Karla Čapka v Dobříši se účastnili expedice, při níž monitorovali soutok Vltavy a Labe. V programu akce byl mimo jiné i popis fauny a flory v okolí obou toků.

Příbramský deník - 2.12.2005


Hodnotící zpráva o expedici Appalucha

28. 11. 5

Naší první poznávací expedici v rámci projektu Vltava jsme absolvovali v termínu 17.11 - 20.11.2005. Konečný počet členů expedice byl 14, z toho bylo 9 studentů 3.ročníku Gymnázia Karla Čapka Dobříš.

Odjezd byl stanoven na čtvrtek v 7.13 hod.Vzhledem k tomu,ze se jednalo o státní svátek, panovala u vedení expedice velká obava s odjezdu, ale kupodivu se dostavili na místo odjezdu VŠICHNI účastníci.. A tato perfektní organizovaná spolupráce fungovala naprosto ukázkově po celou dobu akce, čímž bych chtěl touto cestou všem ještě jednou poděkovat za přístup a spolehlivost.

Následoval odjezd do Prahy a posléze přesun autobusem z Holešovic do města Mělník. Tady na naší výpravu čekala druhá odborná polovina zodpovědná za organizaci čtvrtečního dne v podobě biologa p.Jiřího Hajna a fotografa p.Pavla Hykše.

Přečíst celý článek


Chci se dostat na paralympiádu, říká dobříšský závodník na kole

16. 11. 5

Dobříš - Pokud na silnicích a asfaltových cestách v okolí Dobříše potkáte mladého muže na speciálním závodním kole upraveném na ruční pohon, pak to nejspíše bude Jan Tománek. Osmnáctiletý mladík byl před třemi lety velmi vážně zraněn. Srazil ho bezohledný řidič, Honza je od té doby upoután na invalidní vozík.

"Přibližně před rokem jsem objevil závodní kolo pro vozíčkáře zvané handbike a ihned jsem se pro něj nadchl. Kolo a závodění se pro mě stalo smyslem života," říká Jan Tománek, který bez nadsázky patří k největším českým talentům v tomto sportu.

* Jak se vám povedla první závodní sezona?

Byl jsem třetí na mezinárodním mistrovství Rakouska v silničním závodě. Stejné místo jsem obsadil i v půlmaratonu ve Wachau v Rakousku. Za svůj největší dosavadní úspěch považuji třetí místo v časovce na neoficiálním mistrovství České republiky. Absolvoval jsem i pět z osmi závodů Evropského poháru handbikerů. Skončil jsem na jedenadvacátém místě v celkovém pořadí.

Přečíst celý článek


Mistr rodea na svém místě

5. 11. 5

Mistrem republiky v kovojském zápolení v Rodeo Corralu WI-CZ se stal náš student Vladimír Šedivý z oktávy.

[časopis WesternWorld, listopad 2005]
Jak bylo uvedeno v minulém čísle, tradiční rodeo zatáhlo 10. září oponu za letošním seriálem klání o mistra České republiky. Šampiónem se stal s výraznou převahou ještě předloňský junior Vladimír Šedivý. Ten patřil ke špičce letošního startovního pole, ale i k nejpilnějším jezdcům: zúčastnil se všech šesti rodeí, která byla letos "odjeta" a nikdy se neumístil celkově hůře než třetí. Právě díky vyrovnaným a výborným výkonům zvítězil s obrovským náskokem 18 bodů.

... A už jsme 10. září v závěrečných Libchavech. Náskok Šedivého dával pronásledovatelům naději jen při jeho totálním selhání. To se však nekonalo! V uličce sice Šedivý nezabodoval, ale jeho největší soupeři rovněž ne. V třídění všichni tři získali svorně po pěti bodech; pak už přišel rozhodující úder: Dva skvělé hody lasem, z nichž ten lepší za 3:61 je českým rekordem, znamenaly zvýšení náskoku o dalších šest bodů a nebylo co řešit. Tak se krásný pohár stal majetkem Vladimíra Šedivého (41 bodů), nejmladšího mistra ČR v historii. Za ním se srovnali: 2. Jiří Pácha (23), Eva Šmrhová (19)...

Přečíst celý článek


V Lanškrouně už vědí, kde leží Dobříš

22. 10. 5

[Periskop - 21.10.2005]
Již od roku 1946 je každé dva roky (mimo období komunismu) na počest zakladatele českého skautingu A. B. Svojsíka pořádán Svojsíkův závod. Účastní se ho kolem osmi set šestičlenných chlapeckých i dívčích hlídek z celé ČR. Také letos se skauti a skautky utkávali v disciplínách jako jsou zdravověda, uzlování, šifrování, práce s mapou, ale i cyklistika, jízda na lodích nebo třeba mineralogie. Ti nejlepší postupovali z okresních kol do kol krajských, a odtud do kola celostátního, pořádaného tentokrát v Lanškrouně ve dnech 30. 9. - 1. 10. 2005. Tam také zavítala naše dívčí hlídka z Dobříše, aby se pokusila obhájit alespoň předloňské čtvrté místo.

Navzdory silné konkurenci jsme se umístily na krásném druhém místě. Radost jsme měly všechny, nejvíce snad naše vedoucí - Zája a Ještěrka. Během závodu jsme se seznamovaly s ostatními oddíly a reprezentovaly naše město mj. i dobříšským znakem na oddílových trikách, letáčky či mapou Dobříše. Snažily jsme se upozorňovat na to, že nejsme z Příbrami, jak si mnozí mysleli, a i náš doprovod se zasloužil o to, že o Dobříši ví i v tak vzdálených městech jako je Lanškroun.

Přečíst celý článek


V zámku se konala imatrikulace

21. 10. 5

[Příbramský deník - 21.10.2005]
Dobříš - V dobříšském zámku se konala imatrikulace studentů přijatých na Gymnázium Karla Čapka v Dobříši. Studenti osmiletého gymnázia - primáni, a studenti z prvních ročníků čtyřletých studijních oborů si mohli po vzoru vysokoškoláků vychutnat slavnostní atmosféru imatrikulace v konírně zámku.


Potíže s chováním mají i gymnazisté

8. 10. 5

Dvojku nebo trojku z chování v kraji v průměru dostane jedno dítě ze dvaačtyřiceti

Téma

MF DNES se pokusila zjistit, jak jsou na tom středočeské děti s chováním. Oslovila 46 škol, do kterých chodí přes 20 tisíc dětí, a zjistila, že sníženou známku z chování domů v loňském školním roce přineslo každé 42. dítě.

Střední Čechy - Nechodí do školy bez omluvenky, vzpírají se učitelům nebo dokonce okradou spolužáka. To jsou nejčastější prohřešky, za které žáci, učni a studenti v kraji dostávají dvojky nebo trojky z chování.

MF DNES zjistila, že na 46 školách, které obvolala a které navštěvuje 20 330 dětí, v loňském školním roce dostalo dvojku z chování 344 žáků nebo studentů, trojku jich „vyfasovalo“ 107.

Přečíst celý článek


Zahajovací konference projektu EUTH - Mechelen (B)

29. 9. 5

20.-25.9. proběhla v belgickém Mechelenu zahajovací konference projektu EUTH (European Youth), zařazeného do projektů Comenius 1. Konference se zúčastnili zástupci sedmi států Evropy - Česka, Itálie, Belgie, Nizozemí, Irska, Norska a Německa. Každou zemi reprezentovali 2 učitelé. Naši školu zastupovaly prof. Jana Melicharová a Ivona Coufalová. Do projektu EUTH se celkem zapojí 251 studentů z jednotlivých partnerských škol.


Gymnazisté byli na zkušené u moře

27. 9. 5

[MF Dnes, 27.9.2005]
Studenti dobříšského gymnázia na výstavě předvedli, jaká umělecká díla vytvořili v Itálii

Dobříš - Z některých studentů dobříšského gymnázia budou zřejmě výtvarníci. Alespoň tak soudí jejich vyučující poté, co společně absolvovali výtvarný projekt Lido Adriano 2005 v Itálii. Nyní gymnazisté předvedli své práce na výstavě výtvarných prací, která se koná v hale v prvním patře dobříšského gymnázia.

„Program projektu byl sestaven tak, aby se studenti mohli rovnoměrně věnovat práci i zábavě. V Itálii jsme navštívili řadu měst, prohlédli si vzácné památky, ale byli jsme také v zábavním parku,“ říká Anna Vančátová, profesorka výtvarné výchovy.

Studenti, kteří se zúčastnili projektu, byli rozděleni do tří skupin -na malíře, sochaře a keramiky. Na společné výstavě nyní všichni účastníci předvádějí své práce. Zatímco návštěvníci na přehlídce uvidí skutečné obrazy a keramiku, sochařské práce jsou zaznamenány pouze na fotografiích a filmech. Dobříšští studenti totiž svá díla vyráběli z písku na břehu moře.

Přečíst celý článek


Židé na Dobříši

13. 9. 5

V úterý 13. září proběhla v dobříšském Kulturním domě přednáška o dobříšské židovské obci. Pamětník nacistické perzekuce židů pan Hermann poutavě vyprávěl svůj zajímavý životní příběh. Přednášky se zúčastnilo i 12 studentů naší školu spolu s prof. Melicharovou.


Konec 4. ročníku a oktávy

18. 5. 5

Ve čtvrtek 12. května 2005 se s naší školou definitivně rozloučili studenti 4. ročníku a oktávy - v Zrcadlovém sále dobříšského zámku proběhlo předávání maturitních vysvědčení. Pokud si chcete zavzpomínat na tyto dvě třídy, podívejte se na jejich webové stránky - 4. ročník, oktáva. A jakpak vlastně dopadly jejich maturity?

V oktávě maturovalo 30 studentů:

  • prospěli s vyznamenáním: 15 (50 %)
  • se samými výbornými: 8
  • prospěli: 13
  • neprospěli: 2

Ve 4. ročníku maturovalo 28 studentů:

Přečíst celý článek


Setkání evropské mládeže v Itálii

18. 5. 5

Ve dnech 5. - 9. května se jedenáct studentů a dva profesoři Gymnázia K. Čapka v Dobříši zúčastnili Evropského festivalu v italském městě Rimini. Na pozvání kraje Emilia-Romagna přijela z každé země Evropské unie jedna delegace. Studenti diskutovali v mezinárodních skupinách o problémech současnosti a především o budoucnosti EU. Během tří dnů vznikl dokument shrnující názory mladých lidí z celé Evropy.

V pondělí 9.5. (Den Evropy) se všichni sešli na závěrečné slavnostní konferenci, které se kromě zástupců města Rimini, kraje Emilia-Romagna a Evropské unie zúčastnil i bývalý předseda Evropské komise Romano Prodi. Jeho osobitý projev byl odměněn bouřlivým potleskem.

Přečíst celý článek


Fanda Paďour ze sexty v reprezentaci cyklistů

11. 5. 5

Příbramáci pojedou Závod míru

[Příbramský deník, 10.5.2005] O víkendu jeli příbramští cyklisté nejen o body do Českého poháru, ale také o nominaci na juniorský Závod míru.

Příbram - Na těžké trati v Benešově nad Ploučnicí se jelo za stálého deště a v Ovesné dokonce sněžilo. V závodě udávali tempo především příbramští Paďour, Linda a Ján. Patřili k nejaktivnějším a Antonín Linda se nakonec probojoval na stupně vítězů i do reprezentačního dresu, kde jej doplní i František Paďour. Reprezentační dres tedy obléknou: König (Lanškroun), Totzauer (Plzeň), Bambula (Tábor), Kamler (ČS MTB), Linda a Paďour (Příbram).

ČP silnice Benešov n. Pl. žáci: 1. Novotný, 24. Koval (oba Sedlčany). Junioři: 2. Linda, 5. Paďour, 15. Ján, 34. Dudek, 52. Stáníček. Muži: 19. Kudrna, 42. Beran, 45. Mázl, 47. Novotný. ČP Třebenice - kritérium: žáci - 3. Novotný, 32. Koval. Junioři: 21. Linda, 23. Paďour, 27. Novák, 29. Ján. Muži: 11. Kudrna, 21. Mázl, 22. Beran, 23. Honzák. ZMN v Jevíčku - celkově: 27. Sybal, 60. Hušek, 67. Boško, 83. Kulík, 102. Bosák (Sedlčany). Již tradičně se dařilo veteránům CK Příbram. Bauer získal jedno prvenství a jedno druhé místo, Lomová byla třikrát druhá. Memoriál E. Cihláře: 1. Bauer. Ženy: 2. Lomová. Časovka do vrchu Liberec: 8. Bauer, 2. Lomová. Silnice Sezimice: 4. Bauer, 2. Lomová. Vrch Adrlův Chlum: 2. Bauer.

Přečíst celý článek


Agenda 21 - návštěva Weilburgu 25.4.-1.5.2005

4. 5. 5

Studenti 2. ročníku a kvinty společně s prof. Máchovou a Řípovou navštívili v rámci projektu Agenda 21 německý Weilburg. Agenda 21 je rozsáhlý dokument sestavený účastníky Mezinárodní konference o životním prostředí a rozvoji v Rio de Janeiro (1992), který se stal v pravém slova smyslu strategickým plánem rozvoje společnosti na prahu třetího tisíciletí. Dokument určil hlavní směry omezení negativních projevů naší civilizace v různých směrech (sociální rozdíly mezi bohatým a chudým světem, nedostatky ve zdravotní péči, globální ohrožení životního prostředí, expanze lidských sídel, nárůst populace, atd.).

Praktickou aplikaci principů daných základním dokumentem v místní (obecní, komunitní) praxi nazýváme místní Agendou 21. Místní Agenda 21 představuje uskutečňování praktických lokálních projektů ve spolupráci nejširších zájmových skupin směřujících k trvale udržitelné kvalitě života na místní úrovní. Více na www.agenda21.cz.

Přečíst celý článek


Holandští studenti na Gymnáziu Karla Čapka

2. 5. 5

[Příbramský deník, 25.4.2005]
V roce 1991 navázalo Gymnázium Karla Čapka v Dobříši partnerské vztahy se střední školou Strabrecht College ve městě Geldrop v Nizozemsku. Od té doby se již tradičně uskutečňují každoroční výměnné pobyty českých a holandských studentů.

Letos se spolu se svými profesory do této akce zapojilo 26 studentů sexty, kteří v říjnu 2004 strávili týden ve škole a rodinách svých holandských přátel.

Na začátku dubna jsme naše partnery přivítali v Dobříši. Celkem 20 studentů a 2 profesoři měli možnost seznámit se s naším městem a několika zajímavými místy středních Čech. Pokračovali jsme také v práci na projektech „Holocaust“ a „Sport v České republice a Nizozemsku" tvorba počítačových prezentací a výtvarné ztvárnění těchto témat přinesly velmi zdařilé výsledky.

Přečíst celý článek


Holandští studenti na Gymnáziu Karla Čapka v Dobříši

30. 4. 5

V roce 1991 navázalo Gymnázium Karla Čapka v Dobříši partnerské vztahy se střední školou Strabrecht College ve městě Geldrop v Nizozemsku. Od té doby se již tradičně uskutečňují každoroční výměnné pobyty českých a holandských studentů.

Letos se spolu se svými profesory do této akce zapojilo 26 studentů sexty, kteří v říjnu 2004 strávili týden ve škole a rodinách svých holandských přátel.

Na začátku dubna jsme naše partnery přivítali v Dobříši. Celkem 20 studentů a 2 profesoři měli možnost seznámit se s naším městem a několika zajímavými místy středních Čech. Pokračovali jsme také v práci na projektech „Holocaust“ a „Sport v České republice a Nizozemsku", tvorba počítačových prezentací a výtvarné ztvárnění těchto témat přinesly velmi zdařilé výsledky.

Přečíst celý článek


Konference projektu Vzdělávání bez hranic (Belgie)

29. 4. 5

Ve dnech 21.-23. dubna 2005 proběhla v belgickém Dendermonde mezinárodní konference evropského projektu "Vzdělávání bez hranic". Projekt záleží ve spolupráci 16 evropských zemí, kdy každá země je zastoupena právě jednou školou. Na návrh holandských partnerů Gymnázium Karla Čapka dostalo šanci stát se českým reprezentantem v exkluzivním společenství. Konference se zúčastnilo 51 ředitelů a profesorů škol a 70 studentů. Obsahem konference byly 3 oblasti:

  1. Vyhodnocení průběhu společného programu SDP (School Development Project), který záležel ve vyhledávání základního žebříčku hodnot, jeho diskusi a dramatickém zpracování scének ilustrující některé z nich.

  2. Představením hry "Nová Oddyssea" vyvyrcholila celoroční práce na programu IDEAS (International Drama Experience a School). Představení, inspirované eposem řeckého básníka Homéra, sehráli pro veřejnost a rodiče studenti zúčastněných škol v anglickém jazyce. Některé z 13 obrazů hry měly velmi vysokou úroveň.

    Přečíst celý článek


Alexander Tomský na naší škole

25. 4. 5

V pátek 22. dubna 2005 navštívil naši školu bývalý exilový nakladatel Alexander Tomský. Se studenty literárních seminářů mluvil o exilovém nakladatelství Rozmluvy, o svých aktivitách v čele nakladatelství Academia i o současné literatuře.


Návštěva z Norska II

25. 4. 5

Skupina 25 studentů (společně s Ole Aasem) z norské Lena Videregaende Skole projíždí přes ČR. Díky přátelským vztahům s naším gymnáziem se v pondělí 25. dubna 2005 zastavila i u nás. Studenti si prohlédli školu, projevili své výtvarné nadání při práci s hlínou a malování. Někteří z norských studentů navštívili sekundu a primu a zahráli si na učitele.


Beseda o Evropské unii

18. 4. 5

Deset studentů spolu se svými vyučujícímí - prof. Coufalovou a Melicharovou se zúčastní konference "Evropská unie, evropská ústava a co o ní víme" v Rimini (Itálie). Aby byli na na tuto akci připraveni, proběhla v pátek 14. dubna diskuse s politologem PhDr. Janem Burešem.


Návštěva z Norska

15. 4. 5

V pátek 15. dubna 2005 naši školu navštívilo 80! učitelů z Lena Videregaende Skole (Norsko). Spolu s touto norskou školou se naše gymnázium účastní projekt Sokrates - Comenius. Učitelé se rozdělili do skupin a vydali do jednotlivých tříd. Zde diskutovali s našimi studenty. Nabízíme několik fotografií:

Přečíst celý článek


Srdíčkový den

14. 4. 5

Dne 14. dubna 2004 se studenti našeho gymnázia zúčastnili charitativní akce Srdíčkový den. Tato akce se koná pod záštitou sdružení Život dětem a z výtěžku budou financovány některé nemocnice starající se o dětské pacienty a část výtěžku bude věnována postiženým dětem.


Projekt největší Čech

11. 4. 5

Naše škola se zapojila do projektu Největší Čech. Školní kolo volby největší osobnosti českých dějin proběhlo začátkem dubna. Týmy studentů poté obhajovaly v kulturním domě vybraného kandidáta na Největšího Čecha. Kdo vyhrál? ... Fotografie z kulturního domu naleznete ve fotogalerii.


Konference projektu Comenius - Weilburg

21. 3. 5

Od 10. do 13. března týden proběhla v německém Weilburgu konference projektu zabývajícího se životním prostředím v různých zemích Evropy. Naši školu pod vedení prof. Svojitkové a Čapkové výborně reprezentovaly Eva Neudörflová s Eliškou Brabencovou z kvinty a Kamila Mášová s Janou Žůrkovou ze sexty. O konferenci vyšel článek v německých novinách.


Gymnázium postrádá vyučujícího italštiny

17. 2. 5

[Příbramský deník]
Gymnázium Karla Čapka, přestože má všeobecné zaměření, chce rozšířit výuku cizích jazyků. Kromě povinné angličtiny a němčiny či francouzštiny mají studenti možnost navštěvovat konverzační kroužky ruštiny, latiny nebo řečtiny. Italština zatím chybí.

Zájem dětí o italštinu stoupá, ale máme potíže s personálním zajištěním výuky," uvedla ředitelka Zdeňka Cimická s tím, že je těžké sehnat vyučujícího na několik hodin týdně. Při víceletém studiu, do kterého nastupují žáci z pátého ročníku základní školy, začínají s angličtinou v primě a od tercie nastupuje další jazyk. Na čtyřletém gymnáziu nastupuje vedle angličtiny volitelný jazyk hned v prvním ročníku.

"Poměr mezi němčinou a francouzštinou je rovnoměrný," dodala ředitelka. "Klademe důraz na všeobecné vzdělání, takže se našich absolventů na pracovním úřadě ocitne minimum, protože jsou schopní pohotově se ve firmách nebo organizacích přeorientovat a učit se nové poznatky," zdůraznila Zdeňka Cimická. Znalosti cizích jazyků si dobříšští studenti prohlubují při dlouholeté spolupráci gymnázia se zahraničními středními školami v Belgii, Norsku, Itálii a Německu. Nově studenti začínají pracovat na společných vzdělávacích projektech s polskými, španělskými a francouzskými vrstevníky.

Přečíst celý článek


Sněhová nadílka

16. 2. 5

V noci z úterý 15. na středu 16.2.2005 napadlo v Dobříši a okolí 30 cm nového sněhu. Ještě při cestě do školy se museli studenti a učitelé probojovávat sněhovou vánicí a až půlmetrovými závějemi. Vyučování probíhalo normálně, účast byla vzhledem k počasí vynikající.


Sportovní den 27. ledna 2005

27. 1. 5

Volejbal dívky

skupina A  1. ročník  2. ročník  3. ročník  body  pořadí 
1. ročník
-
22:30
32:24
2
2.
2. ročník
30:22
-
34:19
4
1.
3. ročník
24:30
19:34
-
0
3.
skupina B kvinta sexta septima body pořadí
kvinta
-
20:29
27:30
0
3.
sexta
29:20
-
23:19
4
1.
septima
19:23
30:27
-
2
2.

Přečíst celý článek


Tradiční Vánoční akademie

6. 1. 5

[PERISKOP]
Stejně jako každý rok, i letos uspořádali studenti Gymnázia Karla Čapka Vánoční akademii. 22. prosince 2004 v 8.30 se celé gymnázium sešlo v sále dobříšské Sokolovny a dlouho očekávaná akce začala. A co to vlastně Akademie je?

Tuto milou tradici drží škola odnepaměti a všechny okolnosti jejího vzniku by znali snad jen bývalí pamětníci gymnázia. Původně to mohla být malá vánoční besídka na rozloučenou před Vánocemi, ale dnes platí za velkolepou show, pořádanou studenty na oslavu konce školy, Vánoc a jich samých. Akademii obvykle organizují studenti septimy a 3. ročníku, ale plno práce mají i ostatní ročníky. Součástí programu jsou totiž krátké scénky, se kterými vystoupí jednotlivé třídy. A aby to nebylo líto profesorům, nejsou samozřejmě vynecháni ani oni. Téma je pro všechny společné a v jeho duchu se také nese celá akce - program, hudba, kostýmy pořadatelů i výzdoba sálu. Kromě scének jsou k vidění a slyšení i různé jiné zajímavosti, jako například volba nejoblíbenějšího profesora a profesorky, vyhlášení nejkrásnějšího novoročního přání, videoprojekce nebo vystoupení kapely. Bohatým programem provázejí dva moderátoři. Na závěr Akademie přijde slavnostní přípitek na rozloučenou a všichni, pobavení a vánočně naladění, odcházejí.

Přečíst celý článek