Kronika


Přehled sportovních akcí září - prosinec 2009

21. 12. 9

Školní sportovní liga pro nižší gymnázium 1.10. 09

přespolní běh v Příbrami, chlapci - Havel (prima) 4. místo
13.10.09 okrskové kolo v minifotbale na Dobříši, chlapci (prima, sekunda) - 5. místo
13.11.09 florbalový turnaj ZŠ na Dobříši , chlapci (tercie, kvarta) - 4. místo
17.11.09 florbalový turnaj ZŠ na Dobříši, chlapci (prima, sekunda) - 5. místo

Středoškolské hry

12.10.09 stolní tenis chlapci - 7. místo
18.11.09 volejbal chlapci - 5.- 6. místo
19.11.09 volejbal dívky - 5.- 6. místo
4.12.09 florbal chlapci - 3.místo ve skupině, celkově 5.-10. místo
14.12.09 závody v rychlobruslení - chlapci 7. místo

1.12.09 6. ročník Mikulášského volejbalového turnaje mezi studenty gymnázia

Přečíst celý článek


Akademie - Včera, dnes a zítra (videa)

19. 12. 9

V pátek 18. prosince 2009 uspořádali septimáni společně s 3. ročníkem 19. vánoční akademii Gymnázia Karla Čapka. Scénky a videa jednotlivých tříd směřovaly tentokrát do blízké i vzdálené minulosti.


Mistrovství světa v Martiniku

9. 12. 9

Před seniorským MS se na ostrově Martinik uskutečnilo MS v aerobiku kategorie junior a kadet. Svůj velký den měly kadetky Oxygenu.V kategorii kadet (dívky 11-13 let) fitness step reprezentoval Českou republiku tým Oxygen Příbram ve složení: Michaela Větrovská, Karolína Macasová, Michaela Kvasnicová, Jana Sladká, Veronika Hejhalová, Karolína Urbanová, Lenka Grosmanová a Anežka Wijsmanová pod vedením trenérky Lenky Chlebnové. Děvčata zabojovala a získala v celosvětové konkurenci krásné druhé místo.  

Anežko, blahopřejeme.


Kvarta na ekokurzu

8. 12. 9

V pondělí 12.10. ráno jsme nastoupili celá třída s paní profesorkou Čeledovou a Máchovou do autobusu pana Pšenici, který nás odvezl až do Krásenska, kde jsme se ubytovali na Rychtě. Myslím, že tamní prostředí na nás na všechny zapůsobilo velmi sympatickým dojmem. Největší pozornosti se „nečekaně“ dostalo zde chovaným zvířatům (chameleon, korálovka, gekon, ryby…někomu se možná zalíbil i šváb, pakobylka nebo mnohonožka).

Hned druhý den jsme vyrazili na exkurzi do Punkevních jeskyní. Naskytl se nám úchvatný pohled na nejhlubší propast v České republice - Macochu (135m p. m.). Poté jsme propluli po řece Punkvě na lodičkách a prošli celým jeskynním komplexem. Viděli jsme různé tvary krápníků, nádherných jezírek a dómů. Na další zastávce jsme si mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je lézt v opravdu úzké jeskyni. Prolezli jsme až na konec Rudnického propadání a pohled na „propadající se“ řeku si myslím stál za to. Během exkurze jsme viděli několik rostlinných i živočišných druhů (např.: jaterník podléška, bažanka vytrvalá, kopytník evropský, mařinka vonná, netopýr, jilm, šťavel kyselý, topol osika, lýkovec jedovatý, ryzec, pýchavka,javor (mléč,klen i babyka), netýkavka, slezník červený a také stopy srny).

Přečíst celý článek


Co se stalo (na gymnáziu)?

4. 12. 9

Ve čtvrtek 3. prosince proběhlo v Kulturní domě Dobříš setkání, na kterém naše škola prezentovala své aktivity v minulém školním roce. Ve dvou a půl hodinovém programu představili žáci a vyučující střípky ze života školy. Z pestrého programu je velmi těžké vybírat nejlepší vystoupení. Největší aplaus sklidila pohádka Sněhurka a sedm trpaslíků. V ní terciáni předvedli, že jim nedělá problémy hrát představení v angličtině. K tomu jistě přispívá i výuka vedená rodilým mluvčím, který na naší škole hostuje v rámci projektu Kolik řečí znáš.

„Líbila se mi všechna vystoupení a jsem velice ráda, s jakým zaujetím k nim všichni přistoupili. Největší radost mi udělal do posledního místečka zaplněný sál“ uvedla Ing. Jana Tománková, v současné době pověřená vedením školy.

Přečíst celý článek


Volejbalový turnaj

2. 12. 9

Výsledky volejbalového turnaje v rámci dne otevřených dveří 1.12.2009

1. místo BAŽANTI
- kapitánka Veronika Bičárová, Vašek Mácha, Karolina Hejrová, Láďa Háněl

2. místo MATTONI
- kapitánka Petra Kopalová, Jakub Rondoš, Ondra Igerský, Katka Petrželová

3. místo JELITA
- kapitánka Lenka Myslivečková, Ondra Fiala, Jára Skála, Vašek Nekolný


MČR ve stepaerobiku

1. 12. 9

Studentka sekundy našeho gymnázia Anežka Wijsmanová se na Mistrovství ČR v stepaerobiku umístila se svým týmem Oxygen Příbram na 2. místě. V těchto dnech se účastní Mistrovství světa v Martinique. Anežko, držíme palce.


Video: Za prameny Labe

30. 11. 9


Odysseovy cesty

27. 11. 9

Všichni žáci třídy primy sehráli dne 26. 11. v 16 hodin hru Odysseovy cesty. Vystoupení bylo rozděleno na čtyři části odehrávající se u Kyklopů, u kouzelnice Kirké, v podsvětí a v Odysseově paláci. Hlavní zásluhy mají nejen mladí herci, ale také režisérka celého vystoupení Mgr. Jana Prausová. Za výtvarnou spolupráci děkujeme profesorce Janě Univesalové.

Paní profesorce Prausové pomohli se scénářem také žáci primy – Filip Zachař, Andrea Šrámková, Filip Galandák a Martin Kratejl. Část představení zahrají ještě v kulturním domě 3.12.2009 v rámci Projektového dne Gymnázia Karla Čapka v Dobříši. Hra Odysseovy cesty byla první hrou primy, na představení přišli nejen rodiče, učitelé, ale i sourozenci a spolužáci ze školy.

Přečíst celý článek


Kdo jsem a kam směruji

13. 11. 9

Adaptační kurzy na Gymnáziu Karla Čapka v Dobříši jsou dlouholetou tradicí. Noví studenti 1. ročníku a primy vyjíždějí v prvním zářijovém týdnu mimo školu, aby se lépe poznali mezi sebou i se svými třídními učiteli. Již třetím rokem jim při tom pomáhá program, který odborně zajišťuje psycholog Mgr. Zdeněk Kilián a výchovný poradce školy Mgr. Zuzana Čapková.

Studenti se v rámci programu vzájemně poznávají, učí se pracovat jako tým a sami si tvoří pravidla chování, která jim mají umožnit vzájemnou bezproblémovou komunikaci a komunikaci s učiteli.

V letošním roce jsme na tento kurz navázali projektem „Kdo jsem a kam směřuji“, který je v rámci grantového řízení finančně podporován Středočeským krajem. Účastníci projektu, studenti 1. a 2. ročníků, se zaměřují na nácvik psychosociálních dovedností, sebepoznání a sebehodnocení, které jim má pomoci poznat sama sebe a své kvality dále rozvíjet. Dále projekt dává studentům možnost přemýšlet více o své budoucí profesní orientaci. Přestože studenti absolvují tento projekt v rámci svého volného času o víkendech, je o projekt z řad studentů velký zájem. Domníváme se, že podobné projekty mají ve škole své nezastupitelné místo.

Přečíst celý článek


Mimořádné ocenění projektu Biologie v praxi

11. 11. 9

Projekt Biologie v praxi, realizovaný na Gymnáziu Karla Čapka získal mimořádné ocenění v celostátní soutěži Dobrá rada nad zlato.

Soutěž se od svého vzniku snaží zviditelnit existenci a činnost krajských rad pro rozvoj lidských zdrojů a v neposlední řadě projekty samé. Rady se podílejí na koncepčním řešení problémů spojených se zaměstnaností, zaměstnatelností, vzděláváním a všestranným působením na rozvoj lidského potenciálu. Každý projekt, který se zapojí, může sloužit jako inspirace pro projekty další.

Aktivity projektu Biologie v praxi zaujaly nejvíce hlasujících na internetových stránkách (se ziskem 25 % hlasů se podařilo drtivě porazit konkurenci dalších čtyřiceti projektů). Odborná porota ocenila mimořádný přínos k rozvoji lidských zdrojů.

Přečíst celý článek


Scuola Pittura 2009

16. 10. 9

S večerem 28. 8. t. r. naskákalo bezstarostně takřka padesát studentů Gymnázia Karla Čapka v Dobříši do přistaveného autobusu, Milan a Martina Brabencovi překontrolovali seznam účastníků již 4. ročníku výtvarného projektu a řidič nabral opět po roce směr na italské Lido Adriano. Umělecké vedení zájezdu se - také již tradičně - skládalo z profesorky Anny Vančátové a mníšecké keramičky Zuzky Zápalové. Ten vyjmenovaný pedagogicko-umělecký kvartet jsou fakt zvláštní lidé; manželé Brabencovi kvůli téhle akci rok dopředu vyjednávají ubytování, které musí ovšem splňovat fantastické parametry pro malířskou a keramickou tvorbu všech účastníků zájezdu, nad čímž zástupci cestovních kanceláří nevěřícně kroutí hlavou a pak až do momentu ubytování obě strany trnou očekáváním, jestli to vyjde, jestli se vejde půl stovky mladých nadšenců za slunce i deště se všemi papíry, čtvrtkami, barvami, tužkami, štětci, metrákem keramické hlíny, rydly, nožíky, monografiemi o umění a pizzou a zmrzlinou do přidělených prostor.

Přečíst celý článek


Expedice? Hodina biologie (Článek v Lidových novinách)

14. 10. 9

Práce v terénu, katalog i závěrečná zpráva: dobříšští gymnazisté se přírodní vědy učí v lese


V nohách mají pěkných pár kilometrů a v paměti fotoaparátu vyfocené živočišné druhy, o jejichž existenci většina jejich vrstevníků nemá ani tušení. Když potkáte studenty dobříšského Gymnázia Karla Čapka s batohy na zádech, nejsou na školním výletě, ale mají právě něco na způsob rozšířené hodiny biologie.

Přečíst celý článek


Kostarika

12. 10. 9

Dne 9.10. proběhla přednáška Ing. Adély Hamplové o Kostarice v rámci cyklu Biologie a historie v praxi. Studenti se dozvěděli informace o studijním školském systému Kostariky a projektu Earth school a také shlédli nádhernou komentovanou fotogalerii žijících zvířat v této zemi Střední Ameriky. Všem zúčastněným děkujeme za účast a těším se brzy nashledanou na další přednášce.

Mgr. Ondřej Bílý

přinášíme dopis Adély z pralesa :-)


Moje milovana rodino!

Jelikoz vase vyprava za mnou, do kostarickeho pralesa, nabyla konecne konkretnich rozmeru koupi letenek, povazuji za svou povinnost vas pripravit na vse mozne, co vas tu muze potkat. Tim vice na to nemozne.

Přečíst celý článek


Zahajovací konference projektu WAI v Duisburgu

11. 10. 9

Úspěšný mezinárodní projekt WAI (Comenius - Partnerství škol) vstoupil do školního roku 2009/2010 setkáním koordinátorů v německém Duisburgu. Učitelé zastupující partnerské školy z Belgie, České republiky, Irska, Itálie, Německa, Nizozemska a Norska se sešli na zahajovací konferenci v partnerské škole Max-Planck Gymnasium.

Během pracovních setkání jsme podrobně připravili projektový rok 2009/2010. Setkali jsme se s německými WAI studenty, kteří se na jedno odpoledne stali našimi průvodci městem Duisburg a také jsme navštívili blízký Dusseldorf.

Ivona Coufalová, Dana Fenclová, Vance O´Reilly

Více o projektu WAI na stránkách školy. Fotografie ze všech akcí této konference najdete ve fotogalerii.


Mykologická expedice, Kvilda

5. 10. 9

Expedice Pavučinec: Druhá podzimní expedice byla situována do oblasti Šumavy a to z jednoduchého důvodu - nikde jinde v ČR totiž podle dostupných informací tento extrémně suchý podzim houby nerostly. Po příjezdu a ubytování u paní Sudkové byli studenti poučeni o houbových jedech a o první pomoci při otravě houbami. Druhý den jsme se s elánem a patřičnou výstrojí a výzbrojí vydali na lov a sběr hub.

Video


více informací na stránkách projektu

Přečíst celý článek


Sekunda a kvarta na výpravě za kůrovcem

30. 9. 9

Ve čtvrtek 10. září začalo naše dobrodružství. Vyučování pro nás skončilo neobvykle brzy. Hurá, v pátek se nejde do školy.

Cestovali jsme vlakem z Příbrami do Nové Pece. Z nádraží to do našeho kempu bylo ještě 2 km. Batohy jsme naložili do auta a už se vyráželo. Cestou jsme potkali velmi zajímavé živočichy. První z nich bylo mládě užovky obojkové dlouhé asi 15 cm a druhý živočich byl skokan hnědý. Když jsme dorazili do kempu, ubytovali nás do chatek, a tam jsme snědli domácí zásoby od maminky. Poté si nás paní profesorka svolala k ohništi, kde nám pan Bláha pověděl pár (pro nás nových) informací. Do postelí jsme zapadli brzy, protože se ráno muselo vstávat v 6:45.

Snídané byla vždy perfektní - čerstvé rohlíky, bezvadný chleba, šunka, sýr a výborná borůvková marmeláda. Druhý den ráno se nikomu ze zahřátého spacáku moc nechtělo, ale i tak byli všichni v půl osmé připravení k odchodu. Každý vyfasoval pytlík se svačinkou a perník na to, až nám bude nejhůř. A pak rovnou do lesů-spíše do pralesů. Asi po dvou prvních kilometrech jsme narazili na Schwarzenberský plavební kanál, jenž sloužil na splavování dřeva. U tohoto krásného potoka si pár jedinců snědlo svůj SOS perník a šlo se dál. Cesta byla dlouhá, ale to nevadilo, protože pan Bláha vykládal spoustu zajímavých věcí. Asi nejhlavnějším tématem dne se stal kůrovec neboli lýkožrout smrkový. Je až k neuvěření, co takový mini brouček (3-5 mm) dokáže udělat. No a nakonec jsme dorazili k Plešnému jezeru a před námi byla dost namáhavá cesta na Plechý. Někteří dorazili s vypětím sil, ale zvládli to všichni.

Přečíst celý článek


Slavnostní otevření nově vybavené učebny

30. 9. 9

Ve středu 30. září byla slavnostně otevřena nově vybavená učebna chemie. Vybavení učebny bylo pořízeno v rámci projektu Biologie v praxi. Projekt je spolufinancován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.

Více videí projektu: youtube.com/biovpraxi

Přečíst celý článek


Ekoolympiáda Vlašim 17.9.- 19.9.2009

25. 9. 9

O uplynulém víkendu se naše studenky - Denisa Chadimová, Markéta Chytrá a Marina Medvěděva - zúčastnily krajského kola Ekoolympiády ve Vlašimi a obsadily v těžké konkurenci páté místo z třinácti zúčastněných středních škol a se ctí reprezentovaly naše gymnázium. Na druhé místo ztratily pouhých deset bodů! První místo zaujalo stejně jako loni suverénní družstvo z Kladna. Naše studentky se statečně popraly s nástrahami úkolů a testů, které si na ně připravila komise, a nenechaly se zahanbit ani v některých praktických činnostech, včetně stavby ptačích budek.

Touto cestou bych jim chtěl poděkovat za účast a doufám, že jim účast na olympiádě a porovnání svých znalostí s ostatními studenty dodala do dalšího studia novou motivaci.

Mgr. Ondřej Bílý


Projekt WAI vybrán jako příklad úspěšné praxe

22. 9. 9

Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) vybrala projekt WAI mezi dalšími projekty typu Comenius - partnerství škol jako příklad úspěšné praxe. Koordinátoři projektu z našeho gymnázia byli pozváni na seminář pro budoucí žadatele o schválení projektů.

Účastníky jsme podrobně seznámili s náplní, časovým plánem, cíli a způsoby realizace projektu a v následné diskuzi jsme odpovídali na množství otázek týkajících se nejen samotného projektu WAI ale i další bohaté mezinárodní spolupráce GKČD (zahraniční výměny, projekty). Seminář se konal v sídle NAEP v Praze 16.9.2009.

Ivona Coufalová, Dana Fenclová


Jsme světová škola

19. 9. 9

Gymnázium Karla Čapka splnilo všechny podmínky a má právo od 1. září používat označení SVĚTOVÁ ŠKOLA.



Instruktoři vodní turistiky z řad studentů

18. 9. 9

Na semináři Moderní tělovýchovy v Poděbradech v termínu 24.-28.8.2009 získali studenti našeho gymnázia certifikát MŠMT Instruktor vodní turistiky, který je opravňuje vykonávat funkci instruktora na letních sportovních vodáckých kurzech pořádaných Školním sportovním klubem při Gymnáziu K.Čapka v Dobříši.

Úspěšní byli: Lenka Myslivečková, Gabriela Dupalová, Marek Klimt a Jaroslav Skála. Gratulujeme a přejeme hodně úspěchů při pedagogické práci.

Martina Brabencová


Jaro s projekty na gymnáziu

7. 7. 9

[Dobříšské listy, červenec-srpen 2009]

Školní rok je za námi a školu navždy opustily další dvě třídy. Gratulujeme úspěšným absolventům a přejeme hodně zdaru v jejich dalším studiu. Druhé pololetí školního roku bylo zajímavé nejen pro žáky posledních ročníků.

Škola slavila úspěch se svými žádostmi o dotace do Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a od ledna 2009 začaly projekty Biologie v praxi a Kolik řečí znáš… Projekty mohou být realizovány jen díky spolufinancování z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Projekty jsou zaměřené na výuku biologie a anglického jazyka. V jejich rámci vzniknou elektronické výukové materiály, které umístíme na Internet. Nepůjde však o nudné webové stránky, ale o tzv. e-learningové kurzy. E-learning využívá multimediálních prvků, interakci a komunikaci s uživatelem. Žák prochází kurzem, ve kterém má k dispozici výukové texty, ilustrace, nahrávky. Dostává úkoly a ty elektronicky odevzdává, diskutuje nad různými tématy, skládá testy. Tato forma vzdělávání se stává běžnou na českých vysokých školách, a proto jsme se rozhodli zapojit do ní i naše žáky.

Přečíst celý článek


Rozhled

26. 6. 9

Ve dnech 24. 6. a 25. 6. se na naší škole uskutečnil projekt Rozhled. Název projektu v sobě ukrýval počáteční písmena slov: relaxace, osvěta, zdraví, hry, lidé, energie, dovednosti. Studenti tercie, kvarty, 1. ročníku a kvinty během těchto dvou dnů podle svých možností vyzkoušeli pro někoho nové pohybové aktivity, získali množství nových poznatků o zdravém životním stylu, zdravém pohybu, poruchách příjmu potravy, problematice HIV a bezpečnějším chování ve vztahu ke svému okolí. Děkujeme všem lektorům projektu za kvalitní realizaci a vedení 2. ZŠ za laskavé poskytnutí tělocvičny.

Koordinátoři projektu: Zuzana Čapková a Jana Sprengerová


Hodnotící zpráva – Expedice Užovka

18. 6. 9

Expedice do NP Podyjí patřila opět po delší době do kategorie opravdových a outdoorových, protože jsme si celé vybavení na pět dní poctivě každý nesli na zádech a pohybovali jsme se většinou mimo civilizaci. Byli jsme za to odměněni nádhernou přírodou v našem asi nejhezčím a určitě nejméně známém národním parku. Podařilo se nám hned několik opravdu UNIKÁTNÍCH demonstrací a odchytů velmi vzácných zvířat patřících mezi přísně chráněné nejen v české fauně. Tentokrát byl ve svém živlu i náš lepidopterolog( rozuměj – odborník na motýly ) David Ričl a proběhlo poměrně dost demonstračních odlovů různých druhů motýlů, kdy byli určeni a posléze vypušteni zpět do volné přírody. Mezi ty nejlepší úlovky patří bezesporu samec i samička vzácného motýla Martináče bukového ( ) a dva jedinci nádherně červeně zbarveného pavouka Stepníka rudého ( Eresus kolarii Rossi ) . Jedním z největších úspěchů dosavadního projektu byl podařený odchyt zhruba 130 cm dlouhé Užovky stromové ( Zamenis longissimus ) - našeho největšího a nejvzácnějšího hada vůbec..

Přečíst celý článek


Bitva u Domažlic

16. 6. 9

16. června jsme si zahráli bitvu u Domažlic. Začali jsme trénovat již v květnu, vždy na konci hodiny dějepisu a českého jazyka. Kostýmy a zbraně byly opravdu velkolepé, nechyběl řemdich ani kardinál Cesarini se slavným červeným kloboukem, který v bitvě zanechal. Proti sobě utkali Křižáci, vedení Cesarinim (Matěj) a Husiti vedení Prokopem Holým (Honzík). Celou bitvu řídil režisér a scénarista Martin. Zazněla i známá píseň Kdož sú boží bojovníci, která zahnala Křižáky na útěk. Zastrašit se nenechali jen kardinál a dva hlavní velitelé, kteří však v bitvě padli. Cesariny zanechal svůj klobouk a za strašného řevu opustil vojska.

Bitva se vydařila a po skončení nadšená paní profesorka Čeledová zabavila všem zbraně.

Přečíst celý článek


Život dětem

15. 6. 9

Poděkování občanského sdružení Život dětem našim žákům za uspořádání Srdíčkového dne.

 


Setkání na dobříšském gymnáziu a úspěch letošních maturit

13. 6. 9

Gymnázium Karla Čapka v Dobříši bylo ve dnech 6. až 10. května místem konání významné akce, jíž se zúčastnilo. téměř sedmdesát studentů a učitelů ze sedmi evropských zemí (Belgie, Česká republika, Irsko, Itálie, Německo, Nizozemsko a Norsko). Důvodem bylo završit celoroční práci na projektu WAI („Who am I?“, projekt typu Comenius I).

Během školního roku studenti pracovali na zadaném úkolu prostřednictvím speciálního internetového programu. Vedle oblíbených osobních prezentací bylo hlavním cílem projektu WAI tvorba travelogu - stručného průvodce jednou z vybraných zemí. Informace o zvoleném státu získávají studenti několikaměsíční spoluprací se svými zahraničními kolegy. Veškerá komunikace probíhá v anglickém jazyce. Na konci školního roku se nejlepší řešitelé projektu scházejí v jedné z partnerských škol na závěrečné konferenci.

Přečíst celý článek


Žáci kvarty a kvinty v Drážďanech

5. 6. 9

V pátek 29.5.2009 navštívili někteří studenti naší školy společně s paní profesorkou Hlásnou, Svojitkovou a Vančátovou německé Drážďany.

Z odjezdu v 5:45 hodin jsme sice moc nadšeni nebyli, ale protože program v Drážďanech začínal už v 10.00 hodin, museli jsme si přivstat.

Na místo jsme dorazili okolo půl desáté, poté následovala prohlídka Deutsches Hygiene-Museum s českým průvodcem. I když název tomu příliš neodpovídá, jedná se o muzeum člověka ?" exponáty jsou zaměřeny na poznávání lidského těla a života . V šesti sálech jsme si prohlédli mnoho exponátů, např. model skleněného člověka nebo různé modely buněk. Muzeum je vybaveno také interaktivními exponáty, a tak jsme si mohli leccos vyzkoušet, např. zjistit kapacitu svých plic, trénovat rovnováhu nebo zaměstnat svoje smyslové orgány.

Přečíst celý článek


Zkouška FCE

20. 5. 9

Studenti oktávy Tereza Berková, Oskar Hollmann a Daniel Rys kromě přípravy na maturitu úspěšně složili zkoušku z anglického jazyka FCE. Tímto jim chceme poblahopřát a ocenit jejich snahu a píli. Další studenti se chystají absolvovat tuto zkoušku v červnovém termínu. Držíme pěsti. GOOD LUCK.

učitelé anglického jazyka


Evropští studenti se setkali na dobříšském gymnáziu

20. 5. 9

Gymnázium Karla Čapka v Dobříši bylo ve dnech 6. - 10. května 2009 místem konání významné akce.Téměr 70 studentů a učitelů ze 7 evropských zemí (Belgie, Česká republika, Irsko, Itálie, Německo, Nizozemsko a Norsko) se zde sešlo, aby završili celoroční práci na projektu WAI („Who am I?“, projekt typu Comenius I).

Během školního roku studenti pracují na zadaném úkolu prostřednictvím speciálního internetového programu. Vedle oblíbených osobních prezentací je hlavním cílem projektu WAI tvorba travelogu - stručného průvodce jednou z vybraných zemí. Informace o zvoleném státu získávají studenti několikaměsíční spoluprací se svými zahraničními kolegy. Veškerá komunikace probíhá v anglickém jazyce. Na konci školního roku se nejlepší řešitelé projektu scházejí v jedné z partnerských škol na závěrečné konferenci.

Přečíst celý článek


Biologie v praxi: Expedice kuňka

18. 5. 9

Tak už nám začalo jaro i na našich horách a tak jsme v tomto termínu vyrazili do našeho největšího národního parku zmonitorovat jarní aspekt na Šumavě. Počasí nám velmi přálo a měli jsme možnost celou expedici absolvovat za slunného počasí. Viděli jsme velkou řadu v ČR poměrně vzácných druhů rostlin i živočichů a studenti měli možnost na vlastní oči vidět a držet v ruce třeba i ještěrku živorodou nebo čolka horského. Bohatost a rozmanitost šumavských slatí a celé rezervace Povydří a Hamerského potoka nám opět ukázala krásu české přírody, což je nádherně vidět v celé dokumentaci z expedice. Chtěl bych poděkovat také paní Sudkové za perfektní ubytovací servis a všem zúčastněným za spolupráci a plnění úkolů během celé expedice, která dostala tento název proto, že jsme za celý pobyt tento druh jako jeden z mála vůbec neviděli..:-)

Pokračování a rozsáhlá fotogalerie na stránkách projektu: biologie.gymkc.net.


Poznávací zájezd do Paříže, 30. dubna – 4. května 2009

12. 5. 9

Zatímco většina studentů a profesorů během prodlouženého víkendu relaxovala a odpočívala, našlo se několik jedinců, kteří využili volné dny k prozkoumání nejlidnatější metropole EU - Paříže. Ve večerních hodinách, dne 30. dubna 2009, se před sportovní halou v Dobříši sešla skupina studentů (1. ročník, 2. ročník a kvarta), profesorů a dalších dospělých, kteří následně všichni společně vyrazili na noční cestu autobusem do Francie, k řece Seině.

V pátek, 1. května, kolem 7 hodin ráno, jsme se probudili kdesi na předměstí Paříže. Po shlédnutí průvodního filmu, jenž nás měl informovat o všem, co patří k řádné turistické procházce po velkoměstě, jsme se konečně mohli vydat na pohlídku. Začali jsme obdivováním Eiffelovy věže, která se z čista jasna objevila přímo před námi. Po čekání v téměř hodinové frontě jsme se dostali do výtahu, který nás vyvezl až na vrch věže, odkud se nám naskytl nezapomenutelný pohled na celé město z výšky necelých 280 metrů. Pokračovali jsme parkem Champs de Mars a odtud k Invalidovně. Přešli jsme most Alexandra III. a došli až na Náměstí svornosti. Následoval krátký rozchod v Jardin des Tuileries a obdivování Malého vítězného oblouku. Pod pražícím sluncem jsme dopochodovali až před Louvre. Muzeum jsme obešli, přičemž si někteří z nás ochladili ruce vodou z bazénků, obklopujících skleněnou pyramidu. Stanuli jsme také před impozantní katedrálou Notre-Dame, která působí skutečně velkolepým dojmem. Závěrem pátečního programu byla vyhlídková plavba lodí po Seině. Kromě racků jsme viděli nespočet krásných výjevů, které lze spatřit snad jen v Paříži. Po plavbě nás autobus konečně dovezl do hotelu F1. V hotelu bylo sice těsněji, ale čisto, takže noc snad přečkali všichni bez větších problémů.

Přečíst celý článek


Nález historického artefaktu v rámci projektu Biologie v praxi ze dne 14.3.2009

10. 5. 9

 

Popis: Kruhový keramický potuhovaný kroužek o průměru cca 4 cm s dírou uprostřed o průměru 1 cm.

Místo nálezu: Zorané pole po levé straně silnice z Hostěradic do Kamenného přívozu - mapa

Při návštěvě dolního posázaví v rámci výpravy za vzácnou orchidejí Kandíkem psím zubem (Erythronium dens-canis) jsme na poli u Hostěradic našli keramický kroužek s otvorem uvnitř. Ve spolupráci s panem Mgr. Janem Pohunkem z Regionálního muzea v Jílovém u Prahy bylo zjištěno, že jde velmi pravděpodobně o přeslen, tedy závaží a setrvačník vřetene používaného při předení. Vzhledem k tomu, že postrádá jakoukoli výzdobu a nemá ani něčím zvláštní tvar, je jeho podrobnější určení problematické. Použití tuhového keramického materiálu by mohlo napovídat jeho zařazení do doby laténské, kdy byl tento způsob úpravy keramiky rozšířený. Méně pravděpodobnépak je, že předmět má jiný účel, např. že šlo o nějaký závěsek či amulet.

Přečíst celý článek


Výsledky sportovního dne vyššího gymnázia 7.5.09

9. 5. 9Chlapci - turnaj ve fotbale
1.místo - septima
2. místo - 3.r.
3. místo - 2.r. a sexta
4. místo - kvinta
5. místo - 1.r.

Dívky - turnaj ve florbale
1. místo - kvinta
2. místo - 2.r. a sexta
3. místo - septima


Kurz první pomoci v rámci výuky biologie

5. 5. 9

Studenti septimy absolvovali během dubna jako první třída z našeho gymnázia praktický kurz první pomoci v rámci výuky biologie člověka na naší škole..

Tento kurz by se měl stát do budoucna povinnou součástí výuky a všichni studenti gymnázia by tímto kurzem měli během svého studia projít. Kurz byl vedený profesionální lektorkou z Červeného kříže slečnou Michaelou Sládkovou a proběhl myslím k všeobecné spokojenosti obou stran.

Studenti budou během května skládat teoretickou i praktickou zkoušku, počítanou do hodnocení výuky biologie ve třetím ročníku. Nebude sice zakončen certifikátem CCK, ale myslím si, že toto jsou znalosti důležité pro život každého člověka, byť třeba nemá biologii v lásce.:-) Závěrem bych chtěl poděkovat studentům septimy za perfektní přístup, Sdružení rodičů při Gymnáziu Dobříš za zakoupení vybavení do praktické výuky a v neposlední řadě také slečně Sládkové za vedení celého kurzu. Ondřej Bílý

Přečíst celý článek


Biologie v praxi: CHKO Pálava

24. 4. 9

V termínu 8.4. - 13.4. 2009 jsme podnikli pětidenní exkurzi do CHKO Pálava. Tentokrát nám po celý pobyt neobvykle přálo počasí a teploty přes se vyšplhali hodně přes dvacet stupňů. Na Pálavě vládlo jaro v plném proudu a měli jsme možnost pozorovat poměrně velkou škálu rostlinných i živočišných druhů. Program jsme měli našlapaný a studenti absolvovali denní dávky okolo dvaceti kilometrů v terénu.

Expedice se z biologického hlediska nádherně vydařila, celý program jsme absolvovali bez problémů a až na pár jedinců, kteří se díky opětovnému podcenění vybavení a nedodržování hygienických zásad při celodenních výletech znovu dostali do stavu, kdy kvůli puchýřům nemohli udělat ani krok, jsme nikdo neutrpěl žádnou zdravotní újmu. Nicméně i Ti, kteří měli již od prvního dne puchýře, si zaslouží velkou pochvalu a uznání, protože nikdo z nich nesabotoval program a i když si skoro každý krok budou pamatovat, tak absolvovali vše bez nářků či telefonátů domů.

Přečíst celý článek


Biologie v praxi na Gymnáziu Lovosice

17. 4. 9

Od pátku 3. 4. 2009 do neděle 5. 4. 2009 proběhla další spolupráce Gymnázia Lovosice s Gymnáziem Karla Čapka Dobříš v rámci projektu Biologie v praxi. Nejdříve se studenti primy a dalších ročníků zúčastnili přednášky o Africe, se kterou do Lovosic přijel Mgr. Ondřej Bílý. Studenti zhlédli zajímavé fotografie krásné africké přírody a vyslechli mnoho zajímavostí nejen o cestování po Africe.

 Odpoledne vyrazili účastníci akce z Lovosic na svou dobrodružnou výpravu. Pod vedením pana Mgr. Bílého a učitelky biologie z Gymnázia Lovosice  PhDr.V. Sitové odjelo 22 studentů vlakem do Kadaně, kde je čekala spousta zajímavých zážitků. Hned v pátek si celá skupina prohlédla noční Kadaň z blízka i z výšky z místní rozhledny. V sobotu brzy ráno se vydali studenti k úpatí kopce Úhošť, odkud byli doprovázeni Bc. Michalem Podhrázským z České společnosti ornitologické. 

Přečíst celý článek


Okresní kolo matematické olympiády, tercie

15. 4. 9

V okresním kole matematické olympiády se umístily na stupních vítězů dvě žačky tercie:

2. místo - Tereza Fürstová
3. místo - Kateřina Ferencová


Maturitní ples 4. ročníku, videa

30. 3. 9

Nezapomeňte si prohlédnout i další videa (viz nabídka ve spodní části).


Maturitní ples oktávy (video)

27. 3. 9

Nezapomeňte si prohlédnout i další videa (viz nabídka ve spodní části).


Maturitní ples oktávy

22. 3. 9

Už dva týdny uplynuly od našeho překrásného plesu! Pořád vzpomínáme, stále si prohlížíme fotky a radujeme se, že se nám ples tak povedl. (Oktávo, díky, byli jste báječní!) Jen je nám všem líto, že po všech přípravách, zařizování, těšení i trošce obav, byl ples najednou tak strašně rychle pryč.

Na plese pronesli Julie Vavryčuková a Tomáš Straka poděkování a vzpomínku na léta na gymnáziu za celou oktávu. Nevím, jestli všichni stačili v atmosféře plesu vše vnímat - a tak si povídání Julie a Tomáše přečtěte znovu a můžete si ještě zavzpomínat :-).

Štěpánka Máchová

Vážená paní ředitelko, vážení profesoři, drazí rodiče, přátelé, dámy a pánové,

Přečíst celý článek


Pomůžeme ohroženým dětem?

10. 3. 9

V  rámci projektu Světová škola se Gymnázium Karla Čapka ve spolupráci s MěÚ Dobříš zapojilo do programu Panenka, jehož cílem je získat finanční prostředky pro celosvětovou očkovací kampaň UNICEF, a to za použití symbolu, který znají všechny děti na světě. Pro cíle projektu byla zvolena forma textilní panenky, kterou dokáže vyrobit téměř každý.

Panenka je zhotovena podle střihu a je opatřena „rodným listem“, na kterém je uvedeno její jméno, země, odkud pochází a adresa tvůrce. Částka, za kterou je panenka prodána, odpovídá nákladům na očkování jednoho dítěte proti šesti smrtelným dětským chorobám. Rádi bychom, aby se do projektu zapojilo co nejvíce zručných studentek a studentů gymnázia a pomohli tak zachránit 3 miliony dětí z rozvojových zemí. Nečekáme žádné umělecké výtvory. Panenka by měla být velká asi 30-50cm, pokud možno z přírodních materiálů (bavlna, vlna, hedvábí), při výrobě nesmí být použity plasty, toxické barvy, knoflíky a doplňky, které by mohly děti spolknout.

Přečíst celý článek


Neprozkoumané podzemí jeskyní v Moravském krasu

9. 3. 9

V termínu 27. 2. - 1. 3. 2009 byla uskutečněna terénní exkurze do oblasti Moravského krasu. V pátek po příjezdu jsme absolvovali školení o bezpečnosti a pravidlech pohybu v jeskyních.

V sobotu ráno jsme byli odvezeni na lokality - jeskyně Tereza a Hynštova ventarola, kde speleologové provádějí výkopové práce a pokoušejí se objevit nové podzemní prostory. Měli jsme obrovské štěstí, protože jsme byli aktivně při novém a poměrně významném objevu v Hynštově ventarole - což byla jedna ze zkoumaných lokalit.

Práce zde probíhají již více než pět let a zrovna v ten den, kdy jsme tam byli pomáhat my, tak se povedlo po jednom odstřelu objevit nový a dosti velký dóm se zachovalou kompletní krápníkovou výzdobou! Dóm má rozměry cca 7 x 4 x 3 metry a představuje na dané lokalitě opravdu unikátní objev. A právě pomoc 15členné skupiny dobříšských studentů velmi přispěla k objevení. Výkopové práce v podzemí byly velmi namáhavé a studenti se postupem času změnili ve veliké zabahněné koule:-) Po celodenní práci následovala večerní odměna v podobě občerstvení a přednášky o krasových jevech.

Přečíst celý článek


Objev na Hynštově ventarole - BOBŮF DÓM

5. 3. 9

Jak již asi není tajemstvím, s potěšením všem můžeme sdělit tu radostnou novinu, že byl na Hynštově ventarole učiněn dosti zásadní objev! Po několikaletém válení se mezi puklinami, a nekonečném přehazování kamení a vaniček, mělo naše úsilí být nakonec k něčemu dobré. Objev přišel právě včas...

Inu jak jsem to tedy společně s mým spoluobjevitelem-Pavlem Chaloupským viděl?

Akce začla celkem standartně, až na to že v jeskyni se skoro nedalo pohnout díky značnému počtu pomocníků z Dobříše. Bylo nás tam, jako asi nikdy před tím a to mělo i za následek zvýšenou koncentraci CO2. Po úbytku sil a nedostatku vzduchu jsme dali pauzičku na povrchu u ohně. Pak bylo rozhodnuto o úderné sestavě, kdy již nebyl vyloučen průstup do neznámých prostor. Na čelbě mě vystřídal po chvilce Pája a až spatřil, co ho čeká, měli jste vidět, jak se v té malé puklice vrtěl. Adrenalin z něj stříkal! Dali jsme pár posledních vaniček a trojice prvních pokořitelů už ležela ve Štěrkové chodbičce za sebou připravena na průnik...

Přečíst celý článek


Olympiáda z anglického jazyka

3. 3. 9

V lednu 2009 proběhla na naší škole olympiáda  z anglického jazyka ve třech kategoriích. V I. kategorii  - I. a II. - soutěžilo  55  studentů. II. kategorie (III. a IV.) se zúčastnilo 24  studentů. Do okresního kola, které se konalo 19.2. 2009 na Základní škole Jiráskovy sady Příbram, postoupily studentky Aneta Czerneková ze sekundy (I. kateg.) a  Klára Láníková z kvarty  (II.kateg.).  Klára Láníková bude naši školu dále reprezentovat v kole krajském. Ve třetí kategorii (V. - VIII.,  1.roč. - 4.roč.) se úspěšně umístila  Zuzana Musilová (VII) . V této kategorii soutěžilo 41 studentů.  V okresním kole, které se konalo na Gymnáziu a SOŠE v Sedlčanech dne 26.2. 2009, obsadila hezké 3. místo.


Výsledky školního kola zeměpisné olympiády

27. 2. 9

Školního kola se účastnilo 28 studentů ve čtyřech kategoriích. Do okresního kola , které se koná 18.3.2009, postoupili:

  • Kategorie A: Anežka Wijsmanová (prima)
  • Kategorie C: Barbora Pokorná (tercie)
  • Kategorie D: Marek Klimt (sexta)


Dotkni se

27. 2. 9

Občanské sdružení Dotkni se vzniklo v Dobříši v červnu roku 2007. Založili ho tři bývalí studenti Gymnázia Karla Čapka Dobříš za účelem aktivně se zapojit do kulturního života ve městě a zároveň nabídnout svým spoluobčanům a kamarádům další možnost, jak trávit volný čas. Posláním je rozvíjet obor kinematografie v době, kdy v Dobříši kino nefunguje. Do doby svého vzniku jsme se věnovali především organizačním záležitostem, navázali spolupráci s dobříšským gymnáziem, kulturním střediskem i s městem.

Filmové večery se konají jednou měsíčně (v neděli) v sále kulturního střediska. Vstup je zdarma a každý má před představením možnost přečíst si informace o filmu i jeho tvůrcích a občerstvit se. Naší snahou je nabídnout společenský zážitek, a ne pouhou konzumaci filmu v případě multiplexů. Snažíme se nezůstat u samotného promítání, ale chtěli bychom je čas od času okořenit besedou či přednáškou se zajímavými hosty.

Přečíst celý článek


Výsledky školního kola Pythagoriády - prima

25. 2. 9Úspěšní řešitelé (zisk alespoň 9 bodů z 15 možných):
  1. Gabriela Suchopárová 11 bodů
  2. Sára Kamberská 10 bodů
  3. Alan Clareboats 9 bodů
    Václava Hejnarová 9 bodů
    Tereza Krákorová 9 bodů
    Martin Mlýnek 9 bodů

Olympiáda v německém jazyce

18. 2. 9

V únoru 2009 se naši studenti zúčastnili okresního kola Olympiády v německém jazyce. V kategorii žáků 2.stupně ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií získal Jiří Homolka z kvarty 2. místo, v kategorii středoškolských studentů získali Jakub Říha z kvinty 5.místo a Tereza Kašparová ze septimy 6.místo. Všem gratulujeme a přejeme úspěchy v dalších letech.

Vyučující německého jazyka


Slavnostní otevření rekontruované učebny biologie

16. 2. 9

V rámci zavádění ICT do výuky na naší škole proběhla o jarních prázdninách oprava učebny biologie a pořízení nových technologií.

První na řadu přišla výměna elektroinstalace - nové zářivky a zapojení chráněných zásuvek. Ihned poté byla učebna kompletně vymalována. Použitý design - bílý strop, zelená přední stěna a broskvová zbývající část místnosti - je společným dílem vyučujících biologie. Po školníkovi (který maloval) a uklízečkám (které uklízely) nastoupila firma z Boskovic a nainstalovala sestavu počítač - posuvná interaktivní tabule - vizualizér. Mimochodem instalace pilonů sloužících k posunu tabule byla jedna z prvních v ČR a pravděpodobně se fotodokumentace z této učebny dostane do katalogů prodejců interaktivních tabulí.

Přečíst celý článek


Dopis z městské knihovny

6. 2. 9

Vážená paní ředitelko, ráda bych Vám touto cestou poděkovala za uvolnění Vašich studentů z výuky 29. 1.2009 a zároveň je velice pochválit. Vojtěch Berka, Jan Hejnar a Oskar Hollman(3. ročník, 3.ročník, oktáva) se velice ochotně a zcela nezištně zúčastnili Pasování prvňáčků na čtenáře. V Konírně Dobříšského zámku předvedli vynikající středověký souboj a zcela spontánně a vtipně zapadli do scénáře celého pasování. Jejich účast byla zpestřením celé akce, děti byly více než nadšené. Ještě jednou děkuji a přeji Vám co nejvíce takto šikovných studentů.

S pozdravem Hana Venderová, ředitelka Měk Dobříš


Scénky z akademie

2. 2. 9

Video učitelů z akademie 2008 - První sex

Přečíst celý článek


Monínec 12.1.2009

29. 1. 9

V pondělí 12.1.2009 okolo 8 hodiny jsme vyrazili (prima a sekunda) na jednodenní lyžařský kurz na Monínec. A už jsme svědky velikého zmatku před autobusem. Někteří na poslední chvíli dobíhají autobus. V autobuse panuje ještě ospalá nálada, někteří snídají, jiný už tlučou špačky. Dorazili jsme přibližně v 11 hodin.

Rozcvička, nasadit lyžáky a už to štrádujeme s lyžema k sjezdovce. Je nám zima, mrznou kosti, lyžujeme jenom z povinnosti. Jen ti co na lyžích stojí prvně, do lyžování vkládají veškeré úsilí. Naučili se to tak, že už se opravdu nemusí bát nastoupit na sjezdovky v Alpách.

Tento kurz byl pro nás velice důležitý, protože si všichni změříme své dovednosti a zopakujeme lyžařský um před Alpami.

studentky sekundy

Přečíst celý článek


Zemřel Ing. Petr Herrmann - čestný občan města Dobříše

10. 1. 9

Bolestně se nás dotkla zpráva o náhlém skonu Ing. Petra Herrmanna - čestného občana města Dobříše, který by se v květnu letošního roku dožil třiaosmdesáti let.

Ing. Petr Herrmann byl posledním žijícím pamětníkem dobříšských Židů, který přežil holocaust druhé světové války. Nikdy nedokázal zapomenout na to, jakým způsobem zahynulo tolik jeho blízských, a trápil se otázkou, proč právě on přežil.

O Židech z Dobříšska shromáždil Ing. Petr Herrmann řadu dokumentů a textových i obrazových materiálů. Z Dobříše bylo deportováno celkem pětadevadesát Židů. Přežilo pouze osm. Považoval za svoji povinnost vypátrat o osudech těchto lidí co nejvíce a předat své pátrání jako poselství nové generaci, a především občanům Dobříše. Právě za tuto usilovnou práci byl Ing. Petr Herrmann dne 20. května 2006 jmenován čestným občanem města Dobříše. Neviděl v tom akt osobní pocty, ale pocty všem dobříšským Židům, kteří zahynuli v koncentračních táborech.

Přečíst celý článek

spatné ID galerie - galerie neexistuje